Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IOK kommer inte att pressa Kina kring mänskliga rättigheter inför OS: "Vi kan inte säga åt länder vad de ska göra"

Nedre delen av en hoppbacke med Peking-OS logo i mitten.
Bildtext Hoppbackarna står snart redo för vinterns OS i Peking. Inför spelen debatteras hur omvärlden i samband med OS ska ställa sig till människorättsproblemen i Kina.

Inför vinter-OS i Peking i februari är det många som vill ta chansen att lyfta fram människorättsfrågor och uigurernas situation i Kina. Men inte IOK. "Vi är ingen världsregering", säger den internationella olympiska kommitténs vice-ordförande John Coates.

Det var under en pressträff i hemlandet Australien i dag som IOK-bossen John Coates fick frågor om människorättsläget i Kina och minoritetsfolket uigurernas utsatta situation. På vilket sätt kan den olympiska rörelsen påverka?

Med knappa fyra månader kvar till OS var organisationens australiska vice ordförande tydlig. Att sätta den typen av press på ett arrangörsland hör inte till IOK:s uppgifter.

– Vi är ingen världsregering. Vi måste respektera suveräniteten i de länder som står värd för spelen, sade Coates till medierna.

Människorättsorganisationer tror att åtminstone en miljon uigurer och andra muslimska minortiteter har tvångsplacerats i läger, och den kinesiska regeringen har också anklagats för att begå brott mot mänskliga rättigheter i Hong Kong.

– Vi har ingen möjlighet att komma till ett land och berätta för dem vad de ska göra, det är inte vårt mandat, sade Coates.

"Bojkotter har aldrig åstadkommit nåt"

Vinter-OS invigs i Peking den 4 februari. I takt med att spelen närmar sig har människorättsgrupper och den amerikanska kongressen försökt pressa Kina genom att ta upp frågorna med IOK:s sponsorer. I USA har det också hotats med bojkott av vinterns OS.

Men IOK:s vice ordförande Coates säger att OS-bojkotter aldrig har åstadkommit någonting.

– Att ha idrottare från 206 länder och från det olympiska flyktinglaget som tävlar tillsammans, bor ihop, utbyter åsikter och delar livshistorier och drömmar, det är det som verkligen betyder något, sade Coates och påminde om att IOK gör vad organisationen kan.

– IOK betonar starkt mänskliga rättigheter. Det är en väldigt viktig del av den olympiska rörelsens grundprinciper. Men vårt mandat är att säkerställa att det inte förekommer några människorättsbrott inom ramen för spelen, inom de nationella olympiska kommittéerna eller inom den olympiska rörelsen.

OS i februari blir de andra spelen som arrangeras av Kina. 2008 ordnade nationen sommar-OS, också då med landets huvudstad Peking som bas.