Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Almahemmets öde glider Kimitoöpolitikerna ur händerna

Uppdaterad 14.10.2021 09:09.
Eva-Stina Hellbom
Bildtext Eva-Stina Hellbom anser att man sviker invånarna på ön om man inte tar eget ansvar i frågan om Almahemmets öde.

Historien kring Almahemmet verkar sluta med en tillfällig lösning. Diskussionen om vårdreformen har pågått i 16 år och under tio av dem har politikerna på Kimitoön fört en politisk dragkamp kring vad som ska hända med äldreomsorgen på ön.

Den åldrande befolkningen i kommunen ökar i takt med behovet av effektiverat serviceboende.

– Jag anser att politikerna har svikit väljarna och de äldre på ön. Esperis utrymmen fyller inte dagens krav, vare sig för personalen eller i klienternas rum, säger Eva-Stina Hellbom, första viceordförande i Kimitoöns fullmäktige och Socialdemokraternas gruppordförande på Kimitoön.

När inomhusluften konstaterades vara hälsovådlig i det gamla Almahemmet flyttades patienterna över till Esperi cares lokaler på några dagar. Enligt kommunstyrelsens ordförande Wilhelm Liljeqvist (SFP) var lösningen tillfällig och ett hyreskontrakt för tre år framöver slöts.

– Beslutet om att flytta de gamla togs snabbt och det var helt rätt. På samma resoluta sätt borde man ha fortsatt diskussionen om vad som ska hända med enheten men så har inte skett, säger Hellbom.

Fastigheten där nya Almahemmet verkar.
Bildtext Nya Almahemmet inhyses i Esperi cares lokaler mitt i Kimito. Den lösningen skulle inte bli permanent, men SFP anser att lokalens brister går att lösa.

I slutet på september lämnades en motion om att bygga ett nytt Almahem in till fullmäktige. Samtliga fullmäktigeledamöter från Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, Centern och De Gröna står bakom motionen som undertecknats av mer än en tredjedel av fullmäktiges 27 ledamöter.

Hellbom tror att kommunen hinner få byggarbetet påbörjat bara politikerna hinner ta beslut i frågan.

– Beslutet måste fattas ännu denna höst. Även om byggnaden inte står färdig år 2023 när välfärdsområdet tar över vårdansvaret, så har vi möjlighet att bygga det klart. För jag tror att välfärdsområdet kommer att fortsätta hyra in sig i Esperis lokaler tills den nya fastigheten står färdig. I och med att de nuvarande lokalerna var en tillfällig lösning så tror jag att de förstår dilemmat, och att det ligger i deras intresse att det ska finnas ändamålsenliga utrymmen för de kan inte heller ha klienter att bo i lokaler som inte fyller dagens krav, säger Hellbom.

"Kan inte använda skattepengar på ett vårdslöst sätt"

Ghita Edmark, SFP:s gruppordförande på Kimitoön, har länge varit med i långdansen kring äldreomsorgens helhetslösning på ön. Hon anser att kommunen inte längre bör fatta några stora beslut om nybyggen eller dylikt. Ett nybygge på mer än fem miljoner kräver undantagslov och ska vara nödvändigt och brådskande.

– Vi har det ganska bra just nu, alla får plats, det finns inga köer, och det finns möjlighet att få en servicesedel för en plats på något av de privata äldreboendena på ön vilket är en stor förbättring. Vi kan inte använda skattepengar på ett vårdslöst sätt. Om vi bygger nu blir vi kvar med lånen långt längre än välfärdsområdet har lovat betala hyra för fastigheten. Vi måste också tänka på att ha råd att satsa på till exempel skolor. Om det finns problem med nuvarande Almahem så borde vi kanske se över om det för en betydligt mindre peng skulle kunna gå att åtgärda dem. Man kanske kan bygga ut en flygel och göra om ett patientrum till personalrum och så vidare, säger Edmark.

Enligt henne är det enkelt att säga att man vill bygga nytt, men i praktiken skulle kommunen ta stora risker.

Ghita Edmark, porträtt.
Bildtext Edmark är säker på att Folkhälsan kommer att vilja etablera sig på ön efter att välfärdsområdet tagit över ansvaret för vården.

– Välfärdsområdet kommer att ha ont om pengar, och om de i framtiden ser att 'jaha, där är nya Almahemmet, och där är Esperi cares fastighet', vilket tror du kommer att vara billigare – ett större nybygge, eller Esperis fastighet? De kommer att tänka mycket krasst ekonomiskt på allting, säger Edmark.

I de punkter som fullmäktige godkände gällande äldreomsorgen stod det att "Underhandlingar om att bygga ett vårdkluster med effektiverat serviceboende i samarbete med privat aktör fortsätter." Tanken har varit att Folkhälsan skulle låta bygga, och möjligtvis erbjuda sina tjänster åt kommunens äldre invånare. Men trots att Folkhälsan nu meddelat att man tar en paus i förhandlingarna till 2024 så förlitar sig Edmark på att de kommer att vara intresserade av att bygga nytt i kommunen även senare.

– Då välfärdsområdet träder in så kommer Folkhälsan att fortsätta förhandla med välfärdsområdet. Folkhälsan vill etablera sig i kommunen så vad är det som säger att det här inte skulle kunna förverkligas. Om välfärdsområdet konstaterar att det behövs flera platser och Folkhälsan erbjuder sig att bygga - varför skulle de säga nej, säger Edmark.