Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sorg i kenyansk friidrott: 25-årig VM-medaljör hittades knivmördad i sitt hem

Kenyansk löpare med landets flagga runt sina axlar.
Bildtext Agnes Tirop fick två gånger under sin karriär löpa ärevarv efter att ha vunnit VM-medalj på 10 000 meter.

Långdistansaren och dubbla VM-medaljören Agnes Tirop har hittats död i sitt hem. "Kenya har förlorat en juvel", skriver det kenyanska friidrottsförbundet på sin hemsida.

Så sent som förra månaden löpte Agnes Tirop nytt världsrekord på 10 000 meter i terräng med tiden 30.01. I augusti slutade hon fyra på 5000 meter i OS i Tokyo.

I VM-tävlingarna 2017 och 2019 tog Tirop i bägge fallen VM-brons på 10 000 meter. Hon vann också VM-guld i terränglöpning 2015, som den näst yngsta vinnaren genom tiderna.

Nu har långdistansstjärnan hittats död i sitt hem i Iten i Kenya. Enligt det kenyanska friidrottsförbundet hade hon knivhuggits, och förbundet uppger att hennes man misstänks för dådet.

– Kenya har förlorat en juvel som var en av de snabbast stigande jättarna på den internationella scenen, tack vare hennes fängslande insatser på löpbanorna, skriver förbundet.

– Vi ber att Gud sänder styrka till hennes familj och vänner i denna svåra tid, avslutar förbundet sitt meddelande.

Den kenyanska tidningen The Star berättar att Tirop hade ett huggsår i nacken när hon hittades. Hon ska ha separerat från sin man och bott på en träningsanläggning, men för ett par dagar sedan ha återvänt hem för att träffa släktingar och familj.