Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Sannfinländare kallar covidintyget för vaccintvång – men varför vill de försvara vaccinmotståndare?

Från 2021
Uppdaterad 13.10.2021 19:35.
Kolumnistens bild i en cirkel och i bakgrunden statsminister Riikka Purra.
Bildtext Sannfinländarna stöder vacciner men ger dubbla budskap, skriver Magnus Swanljung.
Bild: Marja Väänänen / Yle

Sannfinländarna motsätter sig inte vaccin, men sänder gång på gång ut dubbla budskap. Möjligen anar de att det finns många vaccinskeptiker bland just deras väljare – men de spelar ett högt spel, skriver Svenska Yles politikreporter Magnus Swanljung.

Billiga trick är tillåtna också i Finlands riksdag.

I sista stund försökte Sannfinländarna stoppa covidintyget som ska tas i bruk på lördag – och som förhoppningsvis gör att människor kan besöka restauranger, kultur- och idrottsevenemang även om epidemin tilltar.

I praktiken sår man misstro mot de vacciner som är vårt viktigaste vapen mot coronaviruset – också enligt Sannfinländarna själva.

Eftersom partiet inte kunde uppbåda ett demokratiskt stöd för sin strävan försökte man i tisdags hindra riksdagen från att fatta beslut genom att bordlägga ärendet.

Försöket misslyckades, men visar att det är viktigt för Sannfinländarna att försvara dem som inte vill ta vaccin. Frågan är varför.

Partiet spelar dubbelspel

Det ska genast sägas att Sannfinländarna som parti inte motsätter sig coronavacciner.

Man motsätter sig inte heller näringsfrihet eller ett öppet samhälle.

– När vaccinationstäckningen ökar är det inte längre befogat att stänga ner samhället. Vi vill att företagare ska få verka och att människor ska få sin utkomst, sa den nyvalda partiledaren Riikka Purra i sitt linjetal i augusti.

Ändå satt man nu all prestige i att förhindra covidintyget som kan hjälpa restaurangerna i de värst drabbade områdena att hålla öppet redan under veckoslutet.

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra omalla paikallaan eduskunnan istuntosalissa.
Bildtext Riikka Purra har varnat för att covidintyget kan öka polariseringen mellan dem som tar vaccin och de som låter bli.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Antydningar om vaccintvång

I sin reservation till social- och hälsovårdsutskottets frågar sig de sannfinländska medlemmarna om inte regeringen i själva verket vill pressa människor att ta vaccin genom att stänga dem ute från olika former av service.

– Eftersom alla som vill ha vaccinet redan kunnat ta det är det här i själva verket bara ett slags vaccintvång, sa Jani Mäkelä i riksdagsdebatten.

– Vad är nästa steg? Tvångsvaccinering av barn, frågade sig Lulu Ranne.

Jani Mäkelä antydde att det finns dolda motiv för att vaccinera barn mellan 12 och 16 år.

– Att vaccinera dem handlar närmast om att höja vaccinationsgraden på konstgjord väg. När smittspridningen inte minskar tillräckligt bland dem som fått två doser vaccin tänker regeringen använda barn och unga som redskap, sa Mäkelä.

Samtidigt som man sår frön av tveksamhet mot myndigheter och vacciner talade många sannfinländare om vikten av en hög vaccinationsgrad. 

Kanske har man helt enkelt känt efter varifrån det blåser? Tänker man kallt att det finns röster att vinna på de dubbla budskapen?

En del påpekade noggrant att de minsann själva har tagit vaccin och förstår vikten av det.

Riikka Purra varnade för att covidintyget kan ställa saker på sin spets och öka polariseringen mellan dem som tar vaccin och de som låter bli.

Summan av kardemumman blir i stort sett omöjlig för väljarna att tolka. Så varför vill man ge dessa dubbla budskap?

Partiets egna konspirationsteoretiker

En förklaring är att partiet överlag är kritiskt till eliter – också de vetenskapliga.

Men månne det inte också väcker oro att riksdagsledamoten Ano Turtiainen lyckades samla ihop 5 000 namn för att bilda ett eget parti på nolltid efter att han fått sparken av Sannfinländarna.

Turtiainens enda politiska mission just nu är att sprida konspirationsteorier om vacciner.

Kanske lärde man sig någonting när 14 procent av Sannfinländarnas partimötesdelegater i augusti röstade på Ossi Tiihonen i ordförandevalet.

Tiihonen är inte bara motståndare till vacciner utan hävdar att hela covidepidemin är en konspiration för att införa en totalitär stat.

Jani Mäkelä med munskydd i riksdagen.
Bildtext Enligt Jani Mäkelä är covidintyget en form av vaccintvång eftersom alla som vill ha vaccinet redan kunnat ta det.
Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Men är väljarna verkligen vaccinkritiska?

Ändå måste Sannfinländarna gå balansgång. Största delen av deras medlemmar och väljare är självklart inga vaccinmotståndare.

Ganska få finländare överlag motsätter sig vacciner. Enligt de mätningar Statsrådet gör varje månad är det några få procent som inte tror på nyttan med vacciner. 

Färre än tio procent är osäkra på om de vill ta vaccinet för egen del.

De flesta som inte tagit vaccin har låtit bli för att det känns omständigt eller onödigt för dem personligen, eftersom de inte tror sig löpa så stor risk för allvarlig sjukdom.

I en fråga som gäller liv och hälsa kunde man önska sig tydlighet av ett ansvarstagande parti.

Samtidigt accentueras de negativa attityderna till vaccin och oviljan att ta det personligen bland dem som är yngre och lägre utbildade.

Sannfinländare har väljare i alla befolkningsgrupper, men stödet för partiet är särskilt stort just i de här grupperna.

I hela befolkningen är också en större del tveksamma till att vaccinera barn. Det rimmar med Sannfinländarnas budskap.

Kanske har partiet helt enkelt känt efter varifrån det blåser? Tänker man kallt att det finns röster att vinna på de dubbla budskapen?

Särskilt om man uttrycker sig så otydligt som möjligt?

I praktiken betyder det att man sår misstro mot hälsovårdsmyndigheter och de vacciner som är vårt viktigaste vapen mot coronaviruset, också enligt Sannfinländarna själva.

Ett politiskt parti får naturligtvis tycka vad de vill om allt, också om vacciner. Men i en fråga som gäller medborgarnas liv och hälsa kunde man önska sig tydlighet av ett ansvarstagande parti.

Diskussion om artikeln