Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Håll Skärgården Ren föreslås ta över verksamheten vid Käldinge fiskehamn – fastigheten ska fungera som föreningens nya hemmahamn i Skärgårdshavet

Uppdaterad 14.10.2021 17:29.
Fett läcker ut när man pumpar över fisk från trålbåtarna.
Bildtext Numera idkas inte fiske vid Käldinge fiskehamn.
Bild: YLE/Nora Engström

Håll Skärgården Ren r.f. föreslås ta över verksamheten vid Käldinge fiskehamn i Nagu. Föreningen kommer att använda fiskehamnen som en verksamhetshamn för sin avfallsservice i skärgårdshavet.

Förslaget lyftes fram under ett möte av stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster i Pargas på tisdagen. Enligt sektionen uppfyller föreningens plan de kriterier man gjort upp för verksamheten. Ärendet ska behandlas av stadsstyrelsen på måndag nästa vecka.

Till en början sökte Pargas stad efter fiskeföretagare som kunde fortsätta verksamheten i fiskehamnen i och med att tidigare företagaren valde att sluta driva hamnen. Och eftersom fiskförädlingsföretaget Piipanoja som tidigare skulle ta över backade ur, sökte staden efter andra företag som kunde ta över verksamheten i Käldinge.

Men vad har föreningen för planer för fiskehamnen?

Verksamhetsledare för Håll Skärgården Ren r.f. Aija Kaski, berättar att föreningen redan länge sökt efter en lämplig verksamhetspunkt för sin avfallsservice ute i skärgården, vilket också är planen för Käldinge fiskehamn.

– Det känns väldigt lyxigt att få ett eget utrymme där vi kan organisera vår verksamhet som vi själva vill och inte på någon annans villkor. Så vi blev hemskt glada då vi såg att Käldinge fiskehamn blev ledig och vi hade möjlighet att ansöka om att få hyra platsen. Vi hoppas att det blir möjligt för oss att flytta dit, säger Kaski.

Verksamhetsledare för Håll skärgården ren r.f. Aija Kaski ute i en park.
Bildtext Aija Kaski, verksamhetsledare för Håll skärgården ren r.f.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Ifall stadsstyrelsen godkänner förslaget, sträcker sig avtalet fram till år 2028.

– Att vi får vara i Käldinge fram till 2028 är redan väldigt bra i sig, men vi hoppas att vi skulle få fortsätta hyra fastigheten längre än det.

Viktigt för föreningen att verksamhetshamnen ligger i skärgården

Huvudkontoret för Håll Skärgården Ren ligger i Åbo, men den praktiska verksamheten liksom avfallsservicen är lokaliserad till verksamhetshamnar på olika håll i Finland. Föreningen har alltså flera hemmahamnar, exempelvis i Skärgårdshavet, Bottenhavet och Insjöfinland.

Avfallshanteringsbåt i hamn
Bildtext Håll skärgården Ren idkar avfallsservice i skärgården genom att bland annat ta sig till de holmar man endast kommer till med båt.
Bild: Håll skärgården ren

De senaste två åren har föreningen hållit till i Vikom Marina i Nagu, och innan det låg hemmahamnen i Åbo i cirka 40 år.

– Då hemmahamnen låg i Åbo blev det väldigt mycket onödigt körande fram och tillbaka mellan Åbo och skärgården. Fartyget åker iväg varje måndagsmorgon och återvänder oftast på fredagskvällar. Därför valde vi att söka en plats som skulle ligga närmare skärgården.

"Fiskehamnen är en perfekt plats både med tanke på läget och att fastigheten är rymlig"

Trots att Vikom ligger ute i skärgården är stället inte idealt, eftersom det bland annat kommit en allmän bensinstation i närheten av platsen där föreningen är verksam, vilket leder till att allt fler rör sig bland föreningens containers och andra saker som förvaras där.

– Att vi får tillgång till ett eget privat område gör det möjligt för oss att organisera allt så säkert och tryggt som möjligt, vilket också gör att övervakningen blir lättare.

Eftersom föreningen idkar avfallsservice har de en hel del utrustning som krävs för att utföra arbetet, och det viktigaste är att ha eget förvaringsutrymme för det.

Håll skärgården rens fartyg ms Roope i helbild.
Bildtext Avfallsfartyget är 24 meter och kräver en hel del utrymme då fartyget behöver repareras eller dylikt.
Bild: Yle/Monica Forssell

Dessutom är avfallsfartyget 24 meter och kräver en hel del utrymme då fartyget behöver repareras eller dylikt. Utöver de har de en stor kran som de lyfter saker med, och då verksamheten görs på en tillräckligt rymlig plats blir arbetsplatsen tryggare och man undviker faromoment.

Kaski påpekar att fiskehamnen därför är en perfekt plats för dem med tanke på att hamnen ligger mitt i Skärgårdshavet, fastigheten är rymlig och dessutom omges redan stora delar av fastigheten av staket.

– Det viktigaste för oss är ett bra läge och utrymmen som underlättar vår verksamhet.

Ingen fiskeverksamhet – men inte uteslutet att föreningen kan samarbeta med fiskare

I Käldinge fiskehamn finns en mottagningshamn och en fisksorteringsanläggning. Käldinge är en av två hamnar i Åboland som kan ta emot strömming.

Enligt Kaski är det inte uteslutet att föreningen kunde komma överens med någon fiskare om att de får använda sig av hamnen vid behov.

– Först tänkte vi sätta oss ner och fundera över hur vi ordnar vår egen verksamhet, men då vi får klarhet i det är det också helt möjligt att vi kan komma överens med någon. Det är en så stor fastighet att det också säkert skulle finnas utrymme för annat än vår verksamhet.