Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Polisanmälan efter att svensk U21-stjärna utsatts för rasistisk attack i match mot Italien: "Fullständigt oacceptabelt"

En hög med svenska och italienska ledare och spelare diskuterar efter en match.
Bildtext Efter slutsignalen i U21-matchen mellan Italien och Sverige drabbades den svenska spelaren Anthony Elanga av ett rasistiskt påhopp.

Sveriges och Manchester Uniteds löfte Anthony Elanga utsattes för ett rasistiskt påhopp av en motspelare i samband med U21-landskampen mot Italien i Monza. Elanga får fullt stöd av det svenska förbundet som polisanmält händelsen och lämnat in en rapport till Uefa.

Tisdagskvällens EM-kvalmatch i Monza mellan Italiens och Sveriges U21-lag var en het historia som slutade 1–1.

En svensk kvittering på stopptid rörde upp känslorna och efter slutsignalen drabbades Anthony Elanga av en muntlig rasistisk attack av en italiensk motspelare.

– Ingen ska behöva utsättas för rasism, det är fullständigt oacceptabelt. Vi står alla bakom och stöttar Anthony i detta, säger Sveriges U21- och pojklandslagschef Claes Eriksson på det svenska förbundets hemsida.

– Vi har berättat vår version av vad som hänt och har lämnat in en muntlig rapport till både domarna och matchdelegaten. Nu inväntar vi återkoppling genom matchrapporten och domarrapporten. När de har inkommit tar vi beslut om hur vi går vidare, säger Eriksson.

"Långt över gränsen"

Sajten Fotbollskanalen rapporterar att det svenska förbundet också samarbetar med italiensk polis för att händelsen ska polisanmälas i Italien.

– Det är allvarligt och vi gör en anmälan i detta nu. Det står klart väldigt tydligt att han har blivit utsatt för någon form av rasistiskt påhopp, som definitivt är långt över gränsen som någon ska acceptera. Det gör naturligtvis inte vi heller, säger svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman till Fotbollskanalen.

19 år gamla yttern Anthony Elanga spelar sin klubblagsfotboll för Manchester United. Han har hittills fått spela tre matcher för A-laget och gjorde sitt första ligamål mot Wolverhampton i den sista omgången i våras.

Elanga flögs genast efter matchen hem av sin klubb innan han på nytt hörde av det svenska förbundet.

– Han var naturligtvis skärrad, men också väldigt lättad när vi fick tag på honom efter att han hade landat. Detta då han fick stöttning från laget, men även för att vi tar det på allvar och ser till att det här blir gjort. Vi pratar om signalvärde och markering också, men det handlar inte bara om det. Det viktiga är att det leder någon vart. Det börjar bli lite mycket emellanåt och det är trist, säger Martin Fredman.

Italien förnekar bestämt

Senare under dagen kommenterade också det italienska förbundet ärendet genom att bestämt förneka att den påstådda händelsen skulle ha ägt rum.

Förbundet intygar att det kommer att göra allt för att rentvå sitt och spelarnas rykte.

"Som framgår av tv-bilderna gläds två svenska spelare länge efter kvitteringen i den 92:a minuten och italienska spelare skyndar på svenskarna för att spelet snabbt ska kunna återupptas. Vi upprepar att inget rasistiskt uttalades tidigare under matchen, vid den tidpunkten, eller senare", skrivs på hemsidan.

"Förbundet kommer att att försvara spelarnas och förbundets namn i alla tänkbara instanser", konstateras det.