Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU erbjuder lättnader i handelsreglerna för Nordirland: Upp till 80 procent av gränskontrollerna kan avskaffas

Från 2021
EU-kommissionär Maros Sefcovic på presskonferens.
Bildtext EU och Storbritannien ska nu börja förhandla om dagens förslag. EU-kommissionären för förhållandet till Storbritannien Maros Sefcovic ska träffa den brittiska brexitministern David Frost på fredag.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU-kommissionen vill underlätta handeln mellan Storbritannien och Nordirland, som förblev en del av EU:s inre marknad efter brexit. EU föreslår att slopa kontroller för brittiska varor som exporteras till Nordirland och stannar där. För Storbritannien väntas ändå förslaget inte vara nog.

Eftergifterna från EU:s sida handlar om kontroller för varor såsom kött, mejeriprodukter och mediciner.

EU:s nya förslag ska trygga medicintillförseln från Storbritannien till Nordirland. Ifråga om varor ska mängden tullhandlingar reduceras med hälften och gränskontroller för livsmedel, växter och djur reduceras med kring 80 procent.

Under onsdagens presskonferens betonade ändå EU-kommissionären för EU-Storbritannien-relationerna Maros Sefcovic att alla EU:s eftergifter förutsätter en rad villkor, bland annat att Storbritannien tillhandahåller data om varuflödena.

De nuvarande reglerna är del av det så kallade Nordirlandprotokollet, som är en del av handelsavtalet mellan EU och Storbritannien.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tittar mot varandra. Johnson står framför Storbritanniens flagga, von der Leyen framför EU:s flagga. Johnson visar tummen upp. Bilden tagen 9.12.2020.

Nu är det klart: Storbritannien och EU har enats om ett handelsavtal

Besluter sätter punkt för nio månader av tuffa förhandlingar

Protokollet har kritiserats från brittiskt håll för att skapa för mycket exporthinder.

EU: Omarbetande av protokollet kommer inte på fråga

Enligt protokollet har Nordirland förblivit en del av EU:s inre marknad och varor kan därmed fraktas fritt mellan Nordirland och EU-medlemmen republiken Irland. Det här har ändå samtidigt medfört en ny gräns med kontroller mellan Nordirland och Storbritannien.

Handelshindren mellan Storbritannien och Nordirland har förargat pro-brittiska invånare, och bidrog så sent som i år till nya våldsamheter i provinsen.

En röd tvåvåningsbuss brinner på en gata.

Ledarna i Nordirland försöker stoppa det upptrappade våldet innan det är för sent

Upplopp och vandalism fördöms av alla politiska partier.

Storbritanniens brexitminister David Frost sa på tisdagen att London välkomnar förslag av EU, men föreslog själv också ett helt nytt protokoll som skulle slopa EU-lag i Nordirland och eliminera EU-domstolens roll i provinsen.

Det är för mycket för EU, som sagt att den inte kan föreställa sig hur något annat organ än EU:s egna högsta domstol kunde fatta beslut om EU:s inre marknad.

Härnäst följer en handfull veckor med intensiva förhandlingar mellan EU och Storbritannien, och nästa kritiska skede väntas vara i mitten av november.

Kommer inte parterna överens kan det i värsta fall leda till att Storbritannien ensidigt suspenderar en del av handelsavtalet, vilket skulle kunna leda till strafftullar från EU:s sida.

Källor: Reuters, BBC