Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Stora nedskärningar inom kultur och bildning, är humanioran i kris? Följ med och delta i diskussionen på ett seminarium i kväll!

Uppdaterad 14.10.2021 19:11.

Forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen kallar nästa års nedskärningar inom kultur, idrott och forskning för en bildningsskräll. Inom det finlandssvenska litteraturfältet ställer man nu frågan om humanioran har någon plats i dagens samhälle och om den tas tillräckligt på allvar. Svenska Yle streamar seminariet “Tankens frihet?” där frågan diskuteras, med start klockan 18 i kväll. Du kan också kommentera och ställa frågor i vår chatt.

– När medel som riktas till konst och kultur, idrott och ungdomsarbete och forskning nu skärs ner med ytterligare 43 miljoner euro, kan vi då på allvar säga att vi uppskattar Homo sapiens, den tänkande människan? frågar sig Finlands svenska författareförenings ordförande Hannele Mikaela Taivassalo. 

Regeringen har meddelat om nedskärningar på grund av minskade intäkter från penningsspelsverksamheten (länk), också det nordska kulturfältet ser ut att drabbas då kulturpengar föreslås flyttas över till klimatsatsningar. "Det blev en bildningsskräll", skrev forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (C) på Instagram.

Finlandssvenska organisationer vill väcka diskussion

Två finlandssvenska kulturorganisationer har nu slagit sig ihop för att djupdyka i frågan om humaniorans framtid under seminariet “Tankens frihet?” på torsdag kväll på Centrumbiblioteket Ode. En av föreläsarna är Nina Björk som är en svensk författare och journalist. Hon frågar sig om och hur det mänskliga kan vara hotat.

– Den dagen humaniora inte anses vara relevant för samhället är den dag då själva det mänskliga inte anses vara relevant för samhället. Vilket naturligtvis är märkligt, för vad skulle samhället vara till för om inte för människans mänsklighet? frågar sig Nina Björk.

Flera år av nedskärningar bakom

Idén till seminariet föddes redan i våras då professuren i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet var hotad. Då hade flera humanistiska ämnen ända sedan regeringen Sipiläs tid fått dra åt svångremmen.

– Det är snart sex år sedan den dåvarande statsministern Juha Sipiläs redan klassiska formulering ”kaiken maailman dosentit” (ungefär ”alla möjliga docenter”) som var som ett startskott för nedvärderandet av universitetsforskningens betydelse, men vad är det som gör att centrala politiker just mot slutet av 2010-talet kunde börja uttrycka sig så? Det är en sak som är intressant att diskutera, säger kulturjournalisten och författaren Tomas Jansson som modererar torsdagsseminariets paneldiskussion.

Seminariet, som arrangeras av Finlands svenska författareförening tillsammans med Kritikbyrån, kan du titta på nedan. Kommentera eller ställ frågor i vår chatt här!

Seminariet "Tankens frihet?":

Kl. 18.00 Hälsningsord av Finlands svenska författareförenings ordförande Hannele Mikaela Taivassalo

Kl. 18.10 Inspirationsföreläsning, Nina Björk

Nina Björk är en svensk litteraturvetare, frilansjournalist, författare och feminist. Hon är författare till den feministiska debattboken Under det rosa täcket från 1996. Hennes senaste bok heter Om man älskar frihet. Tankar kring det politiska.

Kl. 18.45 Paneldiskussion: Hur kan humaniora göras relevant idag?

Tillsammans med författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt, professor Thomas Wallgren och konst- och kulturhistorikern Hanna-Reetta Schreck. Diskussionen modereras av kulturjournalisten oh författaren Tomas Jansson från Svenska Yle.

 Cirka kl. 19.30 Avslutning