Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fem döda i onsdagens våldsdåd i norska Kongsberg – säkerhetspolisen: Framstår som terrorhandling

Uppdaterad 14.10.2021 16:00.
poliser
Bildtext Polisen har spärrat av stora delar av centrala Kongsberg, men någon sökoperation efter ytterligare gärningsmän pågår inte.

En man har skjutit omkring sig med pil och båge och andra vapen i centrum av norska Kongsberg på onsdagskvällen. Enligt polisen har fem personer omkommit och tre personer har skadats. En misstänkt gärningsman är gripen, och attacken bedöms vara en terrorhandling.

Händelserna i Kongsberg i korthet

  • Våldsdådet inträffade i Kongsberg vid 18-tiden lokal tid på onsdag. En man har med pil och båge och andra vapen tagit livet av fem personer. Tre uppges vara skadade. Mannen greps av polis drygt en halvtimme efter att polisen larmats.

  • Den 37-åriga misstänkte har erkänt omständigheterna han gripits för, men inte brotten. Mannen bor på orten, men har danskt medborgarskap. Enligt polisen agerade han ensam. Han är gripen och har förhörts under natten till torsdag. Han häktas på fredag.

  • Enligt norsk säkerhetspolis framstår handlingen som en terrorhandling, men det bedöms inte föreligga någon förhöjd hotbild mot Norge i nuläget.

  • Norska säkerhetspolisen PST kommer att kommentera händelsen på en presskonferens klockan 17 norsk tid, 18 finsk tid, i dag, torsdag.

    Källa: Norska polisen, NRK.

Antalet skadade är tre och inte två som ursprungligen rapporterades om, skriver polisen under torsdagseftermiddagen. Det har att göra med att en tredje skadad person ska ha uppsökt vård på annan ort.

Säkerhetspolisen: Händelsen bedöms vara en terrorhandling

Den norska säkerhetspolisen PST uppger i ett pressmeddelande att attacken framstår som en terrorhandling.

Arbetet med att klarlägga motivet pågår fortfarande, så något exakt motiv läggs inte ännu fram.

Enligt säkerhetspolisen är mannen känd för dem sedan tidigare, men i vilka sammanhang eller under hurdana omständigheter vill man inte kommentera.

I nuläget bedöms det inte föreligga någon förhöjd hotbild mot Norge, enligt polisen.

Polisen: Gärningsmannen känd för polisen sedan tidigare med problematik som rör radikalisering

Polisen inledde onsdagens presskonferens med att gå igenom händelseförloppet, och sa att man nu är säker på att gärningsmannen agerade ensam. Det handlar, precis som polisen tidigare sagt, om en 37-årig dansk medborgare som är bosatt i Norge.

Fortfarande utreds det huruvida det kan handla om en terrorhandling. Polisen uppger att gärningsmannen tidigare varit aktuell med problematik som rört radikalisering. Men det har inte varit något i år, utan år 2020 och tidigare.

– Det handlar om en man som konverterat till islam, säger polischefen Ole Bredrup Sæverud.

Det är ändå oklart ifall det är det som är motivet, enligt polisen.

Man i polisuniform talar under en presskonferens.
Bildtext Polischefen Ole Bredrup Sæverud ville inte gå in på exakt vilka vapen som använts utöver pil och båge.

NRK: Dömd flera gånger, häktas i morgon

Enligt NRK:s uppgifter är mannen dömd flera gånger. I fjol dömdes han till sex månaders besökförbud mot nära familjemedlemmar efter att han hotat med att döda en av dem.

Mannen ska nu genomgå rättspsykiatrisk utredning för att man ska kunna fastslå ifall han var tillräknelig då han gick till attack, enligt polisadvokaten i fallet. Han häktas i morgon, fredag, skriver NRK.

Alla dödade är mellan 50 och 70 år

Flera vapen har använts förutom pil och båge, men vilka vill polisen inte gå in på under torsdagens presskonferens.

Totalt deltog 22 polispatruller i insatsen.

Den första patrullen fick två gånger kontakt med gärningsmannen under attacken, andra gången sköt gärningsmannen mot polisen.

Polisen utgår från att offren dödades efter att polisen varit i kontakt med gärningsmannen första gången. Alla dödade är mellan 50 och 70 år, fyra kvinnor och en man.

Den polis som skadats är inte allvarligt skadad.

Polisen uppmanar människor att sluta sprida filmer och bilder med innehåll från händelsen på sociala medier.

Gärningsmannen har förhörts under natten

Efter första anmälningarna klockan 18.13 kunde den misstänkte gripas klockan 18.47, uppger polisen. Till en början ville polisen inte ge några uppgifter om den misstänkte, annat än att det är en man.

Senare, efter ryktesspridning på sociala medier, meddelade polisen ändå att den misstänkte är en 37 år gammal man bosatt i kommunen. Han har danskt medborgarskap.

Enligt polischefen Aas förekom det en konfrontation mellan polisen och gärningsmannen, varpå han slank ur polisens grepp tillfälligt. Senare lyckades polisen ändå gripa mannen.

Gärningsmannens advokat Fredrik Neumann uppger för NRK att hans klient samarbetar med polisen och "förklarar händelserna i detalj". Den misstänkte har förhörts av polis under natten till torsdagen och han har erkänt de faktiska omständigheterna han gripits för. Men han har ännu inte erkänt sig skyldig till brott, rapporterar TV2.

Med tanke på händelseförloppet är det naturligt att bedöma det här som en terrorattack, men det är för tidigt att säga om det här är relaterat till motivet

― Polischefen Øyvind Aas

Mannen angrep folk bland annat i mataffär

Två personer har bekräftats skadade, en av dessa ska vara en polisman som inte var i tjänst vid tillfället. Fem har dött. Den skadade polisen är inte allvarligt skadad.

– De två som är skadade är på sjukhus, säger polischefen Øyvind Aas.

Enligt NRK angrep mannen folk bland annat i en mataffär i kommunen.

Någon aktiv operation för att hitta fler gärningsmän pågår inte, utifrån nuvarande uppgifter förmodar polisen att mannen agerade ensam.

Polisen har ändå fortsatt spärrat av stora delar av centrum i staden för att säkra utredningstekniska spår och höra vittnen. Det heter att gärningsmannen ska ha rört sig på ett stort område.

Karta över Norge där Oslo och Kongsberg är utritade.
Bildtext Kongsberg ligger cirka 85 kilometer från huvudstaden Oslo.

Motivet oklart – för tidigt att säga om det var terrorattack

Polisen vill inte uttala sig om dådets motiv under onsdagen.

– Med tanke på händelseförloppet är det naturligt att bedöma det här som en terrorattack, men det är för tidigt att säga om det här är relaterat till motivet, sa polischefen Aas under onsdagskvällen.

Skyddspolisen PST bekräftar att den håller sig uppdaterad om fallet.

– PST är ajour och vi har en tät dialog med ordinarie polisen. Vi har inget mer att meddela i nuläget, säger äldre sakkunnig Martin Bernsen vid PST.

Justitieminister Monica Mæland hålls också underrättad om dådet.

Poliser står på gatan i Norge. En banderoll med texten "Polis" på går tvärs över gatan.
Bildtext Poliser beskrivs som massiv och polisnärvaron lär fortsätta synas i kommunen på torsdag.

Insatserna fortsätter – alla poliser har tillfälligt beordrats bära vapen, ännu inga tecken på förhöjd hotnivå i landet

Extraresurser har skickats till kommunen som har knappt 30 000 invånare och ligger kring 80 kilometer väster om Oslo.

– Vi bistår med nationella biståndsresurser som polishelikopter, bombinsatsstyrka och manskap från beredskapsstyrkan, säger presschef Unni Grøndal vid Oslopolisen.

Justitieminister Monica Mæland och polisen meddelar att alla poliser i Norge, som normalt är obeväpnade, nu beordrats bära vapen en tid framöver. Enligt polisen görs det här för att öka beredskapen och polisens responsförmåga.

Det här görs som en nödåtgärd. Norska polisen uppger på sin webbplats att det för tillfället inte finns några konkreta tecken på att hotnivån i landet är förhöjd.

Poliser efter attack i norge.
Bildtext Både lokala och nationella resurser deltog i polispådraget.

Avgående statsminister Erna Solberg: "Det är mycket vi inte vet"

Blivande statsministern Jonas Gahr Støre kallar händelserna för "hemska" och "overkliga".

– Mina tankar går till alla inblandade och alla som varit rädda, samt polisen och vårdpersonal som jobbar med det här, säger han på torsdagsmorgonen.

Den avgående statsministern, Erna Solberg, och justitieminister Monica Mæland höll en presskonferens med anledning av dådet strax före 23 lokal tid på onsdagskvällen.

Solberg beklagade den traumatiska händelsen som drabbat Kongsberg och uttryckte förståelse för att situationen är skrämmande, men intygade att polisen har läget under kontroll.

– Gärningsmannen har utfört hemska handlingar mot flera personer. Händelserna skakar oss, säger Solberg.

Hon påminde också om att det är mycket vi inte vet om dådet, och att polisen nu undersöker bakgrunden till det.

Justitieminister Mæland säger att en krisstab också har upprättats vid justitieministeriet.

– Polisen säger att de inte vet om det här är ett terrordåd. De utreder fallet och vi avvaktar utredningen, säger Mæland.

Världen reagerar på nyheten: "Chockad och ledsen"

Norska kungafamiljen beklagar händelserna i ett brev till kommunfullmäktige i Kongsberg, och säger sig vara förfärad.

"Vi delar de anhöriga och skadades sorg och förtvivlan. Och vi tänker på alla drabbade i Kongsberg som nu upplever att deras trygga närmiljö nu plötsligt omvandlats till ett farligt ställe" skriver Kungen i ett uttalande.

Kungen skriver vidare att kungafamiljen skickar varma tankar till alla drabbade, och säger att hela nationen stöder Kongsberg.

Många världsledare har uttryckt sina kondoleanser på sociala medier. Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) beklagar händelserna på Twitter.

"Jag är bekymrad över de hemska våldshandlingar som inträffat i Kongsberg, Norge. Mina tankar går till offren, deras familjer och alla som mist en närstående", skriver hon.

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) beklagar:

"Fruktansvärd attack i Norge med flera döda och skadade. Mina tankar är hos de drabbade samt deras nära och kära".

FN:s generalsekreterare António Guterres tog också till Twitter.

"Jag är chockad och ledsen över de tragiska nyheterna från Norge. Mina tankar är hos offrens nära och kära och alla norrmän i denna mycket svåra stund", skriver han.

Källa: NRK, Norska polisen, NTB