Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Morgonkollen: Polisen utesluter inte terrorattack efter dådet i norska Kongsberg i går – och andra nyheter att ha koll på

poliser

God morgon! Här listar vi några nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

Fem döda och två skadade i våldsdåd med pil och båge i Norge

Norska kommunen Kongsberg har skakats av ett våldsdåd på onsdagskvällen. En 37-årig man med pil och båge gick runt och sköt människor. Fem personer omkom, två skadades och vårdas nu på sjukhus.

Enligt polisens uppgifter agerade den misstänkte ensam. Gärningsmannen bor på orten, men har danskt medborgarskap. Motivet är oklart och polisen utesluter inte terrorattack.

Polisen har ökat beredskapen och exempelvis alla poliser, som normalt är obeväpnade i Norge, har nu fått order om att bära vapen.

Poliser efter attack i norge.
Bildtext Polisen fortsätter att vara närvarande i Kongsberg.

Professor kritisk till att ge befolkningen en tredje coronaspruta: "Slöseri!"

Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor KRAR samlades i går för att diskutera en tredje coronavaccindos för en större del av befolkningen – antingen alla eller riskgrupper. Ett beslut kring det här väntas i dag.

Anders Björkman, professor i infektionsmedicin, är kritisk och säger att en tredje coronaspruta inte är nödvändig för alla.

– Det är fullständigt felaktigt att vaccinera hela befolkningen en tredje gång. Det handlar om slöseri av vaccindoser, säger han i en audiointervju.

Närbild av en arm. En sjukskötare sticker coronavaccin i armen.
Bildtext Hittills har endast en del av befolkningen fått en tredje coronavaccindos, bland annat de som har nedsatt immunförsvar.

Struliga leveranskedjor saktar ner världsekonomins återhämtning

Världsekonomin har tagit stryk av coronapandemin och nu är det dags att börja fokusera på återhämtningen. Brist på komponenter, stigande råvarupriser och problematiska transporter ställer ändå till det och saktar ner återhämtningen.

Hankenprofessorn Gyöngyi Kovács säger att coronasmittade arbetstagare, exportstopp och sårbara leveranskedjor är grunden för problemen.

– Bara att få in material till tillverkning och till butiker är helt hopplöst. Till och med fastän man vill betala mera så får man inte vissa saker. Det kommer säkert att synas till exempel affärer och på marknader i jul, säger Kovács.

Gyöngyi Kovács
Bildtext Julhandeln kan påverkas, säger Kovács.

Estlands nya president besöker Finland

I dag gör Estlands nya president Alar Karis sina första statsbesök till Finland och Lettland.

Karis träffar president Sauli Niinistö i Helsingfors. Presidenterna ska diskutera samarbetet mellan länderna och aktuella ärenden.

Har du missat vem Estlands nya president är? Här kan du läsa mer om honom.

Estlands president Alar Karis talar till det estniska parlamentet.
Bildtext Alar Karis svors in som president i måndags.

Väder

Mestadels uppehåll och växlande molnighet i landets södra och mellersta delar. Ett nederbördsområde breder sig ut över landets västra och norra delar.

Det är mellan 5 och 10 grader. Tilltagande vind omkring syd, i väster är vinden byig. I norr är det något svalare.