Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norges nya regering vill fortsätta leta efter olja och gas

Jonas Gahr Störe och Trygve Slagsvold Vedum talar till mikrofoner.
Bildtext Jonas Gahr Støre (t.v) blir Norges nya statsminister. Senterpartiet och Trygve Slagsvold Vedum (t.h) blir hans regeringspartner.

Norge kommer att styras av en minoritetsregering under de närmaste fyra åren. Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre blir Norges nya statsminister.

Norges nya regeringspartier heter Arbeiderpartiet (Ap) och Senterpartiet (Sp). Under regeringsförhandlingarna lyckades partierna inte komma överens med Sosialistisk Venstreparti (SV), som drog sig ur förhandlingarna om att bilda en majoritetsregering.

Det här efter att man inte var överens om landets framtida klimat- och miljöpolitik, där SV:s linje är att landet borde sluta leta efter olja.

SV kommer att vara en nyckelspelare i det nya Stortinget, då minoritetsregeringen behöver SV:s stöd då landets budget ska klubbas igenom.

Off shore-företag har färre uppdrag än förr och drar ner på antalet anställda.
Bildtext Norge kommer att fortsätta leta efter olja.

Arbeiderpartiet och Senterpartiet har kommit överens om att minska landets utsläpp med 55 procent fram till 2030, vilket ligger i linje med EU:s strävan.

Man vill fortsätta utvinna olja och gas i landet. Enligt de nya regeringspartierna ska man utveckla, inte avveckla, landets oljeindustri. Oljan står för ungefär 40 procent av landets totala export och 14 procent av landets BNP.

Gratis skollunch

Den nya regeringen lovar också gratis skollunch, något landet inte haft tidigare. Skollunchen ska vara “sund och enkel”, enligt NRK och ersätta smörgåsarna som skolbarnen har med sig hemifrån.

Under valkampen var landets tandvård en viktig fråga för Arbeiderpartiet. Den nya regeringen presenterar nu en modell där unga mellan 19 och 21 år ska få gratis tandvård och personer mellan 22 och 25 år ska betala hälften av priset för vården.

Trygve Slagsvold Vedum ler stort.
Bildtext Senterpartiets ledare Trygve Slagsvold Vedum fick sin drömregering med Arbeiderpartiet. Ap hade helst suttit i en regering tillsammans med både Sp och SV.

Ap och Sp var också tydliga med att den samlade skatte- och avgiftsnivån inte förändras, trots regeringsbytet. 

Abortnämnderna ska utredas

En annan viktig fråga för Arbeiderpartiet var att avveckla landets abortnämnder. I Norge är det i dag fritt att göra abort fram till och med vecka 12. Aborter fram till vecka 18 är också tillåtna, men då måste man vända sig till en nämnd för godkännande av aborter. 

Den nya regeringen ska utreda om abortnämnderna behövs. Senterpartiet är inte för en avveckling av nämnderna.

– Vi ska behandla detta tema med stor respekt och varsamhet, sade Jonas Gahr Støre på presskonferensen då regeringen presenterade sin politik.

Regeringen är också överens om att landet behöver en samtyckeslag.

Kungen får se ministerposterna först

Den första utomstående personen som får se regeringens nya ministerlista är landets kung Harald. Det sker under förmiddagen på torsdag och efter det ska regeringen presenteras offentligt.