Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Överläkare Asko Järvinen: Läget för ovaccinerade är farligare än det varit på länge

Uppdaterad 14.10.2021 10:44.
Asko Järvinen.
Bildtext Överläkare Asko Järvinen

Coronafallen ökar och flera behöver sjukhusvård samtidigt som det finländska samhället öppnar upp. HUS överläkare Asko Järvinen anser att fullvaccinerade bör få leva mer normalt men ökande coronasiffror gör situationen farligare för ovaccinerade.

Den dagliga coronasiffran har stigit under den senaste tiden och det har också antalet coronapatienter inom sjukvården. Igår vårdades 40 fler patienter på sjukhus jämfört med veckan innan.

Asko Järvinen, överläkare på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, hur illa skulle du bedöma att situationen är?

– Läget är egentligen på det sättet ganska bra då en stor del av befolkningen är vaccinerad, över 70 procent. Men att vi fortfarande har över 20 procent av över tolvåringarna ovaccinerade räcker till så att vi får patienter till sjukhuset och vi kan få ännu fler.

Hittills har endast ungefär 2,6 procent av befolkningen blivit smittad enligt Järvinen.

– Då räcker den dryga 20 procenten till för att vi ska kunna få mycket patienter och på så vis är läget allvarligt om man tittar på det från sjukhussynvinkel, säger han.

Höstlovsveckor på kommande

Under de närmaste dagarna sker flera saker som kan påverka coronasiffrorna i Finland. Rekommendationen om distansarbete upphör på fredag och covidintyg införs i helgen. Också höstlovsveckor är på kommande, vilket kan få smittsiffran att stiga.

– De är säkert alla faktorer som lite kan öka på smittalen bland ovaccinerade. För de vaccinerade är det väntade och bra beslut att vi lättar på restriktionerna och börjar leva mer normalt. Men samtidigt kan ju smittalen lite öka, säger Järvinen.

Är det ett faktum att dubbelvaccinerade inte blir sjuka?

– Man kan bli sjuk, det vet man nu. Man får inte den steriliserade immuniteten, det vill säga att man inte alls skulle kunna smitta vidare och inte skulle kunna få lindriga symtom efter att man är vaccinerad. Men skyddet mot svår infektion, det att man skulle hamna på sjukhus eller dö, är mycket bra.

Sairaanhoitaja Diana Boateng valmistelee koronarokote Helsingin Messukeskuksessa.
Bildtext Höjd vaccinationstäckning viktigare än tredje dos

Enligt Institutet för hälsa och välfärd har nu 74,1 procent av över tolvåringarna fått två coronavaccindoser och 84,5 procent en vaccindos. Det finns alltså fortfarande en del människor som inte är vaccinerade.

Järvinen tror att information på många språk och att göra det enkelt att vaccinera sig fortsättningsvis är nyckeln till att höja vaccintäckningen.

– Jag tror och tycker också att alla vi som är vaccinerade borde kunna berätta att det inte var så hemskt, utan att det gick bra ,och på så vis stöda de som inte är vaccinerade än.

Bland de ovaccinerade finns personer som lite tvekar och inte kommit sig för att vaccinera sig, säger han. Det här syns i att vaccinationstäckningen är lite lägre på de orter som ligger lite längre bort från större städer där man haft mer smitta.

Höjd vaccinationstäckning viktigare än tredje dos

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru har förespråkat en tredje coronavaccinrunda och har önskat att experterna skyndar på att utreda saken.  

Asko Järvinen säger att det i nuläge är viktigt att få en högre vaccintäckning.

– Antagligen kommer det att behövas (en tredje dos, red. anm.) för att förstärka vaccineffekten för en längre tid framåt. Just nu är inte tredje vaccindosen det största problemet för oss. De som har mycket nedsatt immunförsvar eller som fått de två doserna med kort mellanrum, får redan en extra dos.

När ser du ljus i den här coronatunneln?

– För de fullvaccinerade tycker jag vi ser det redan. Fullt vaccinerade kan man säga att redan nu har, nästan det bästa möjliga man kan få med vaccinen, eftersom vi nästan alla fått det ganska nyligen.

– Men det att vi har så mycket ovaccinerade fortfarande gör att det rör sig virus i samhället. För de ovaccinerade är läget egentligen farligare än det varit på en lång tid.

Asko Järvinen intervjuades av Lena Bergman i radionyheterna klockan 8.

Ett felaktigt mindre togs bort i ingressen klockan 10.41