Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Om lagen godkänns kan coronaintyg tas i bruk i Österbotten – men främst på nattklubbar tror branschexpert

Från 2021
Bardisken vid restaurang Juttutupa den 15 april 2021.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Ett coronaintyg kan träda i kraft på lördag. På turism- och restaurangförbundet i Österbotten tror ordförande Jani Unkeri att intyget först och främst blir aktuellt på nattklubbarna.

För tillfället finns restriktioner för restaurangerna i fem landskap, av vilka Österbotten är ett. Mellersta Österbotten åläggs sannolikt också restriktioner ännu den här veckan eftersom landskapet gick över i spridningsfasen förra veckans fredag.

Jani Unkeri är ordförande för turism- och restaurangförbundet MARA:s lokalavdelning i Österbotten. Han bedömer att intyget i första hand tas i bruk av nattklubbarna i de österbottniska landskapen. Det innebär ändå inte att det blir obligatoriskt för entreprenörerna att ta i bruk intyget.

Tidtabellen är snäv, anser Unkeri, så restaurangerna hinner nödvändigtvis inte reagera ännu under den här veckan. Ett intyg betyder också att man måste fundera på tilläggsresurser och kostnader; någon ska ju kontrollera intygen också.

Riksdagen ska på fredag rösta om att godkänna passet, men det kan närmast ses som en formalitet. Det är i praktiken klart att intyget godkänns.

Den här texten är en översättning och bearbetning av artikeln Jos laki hyväksytään, koronapassi tulee Pohjanmaalla käyttöön etenkin yökerhoissa, ennakoi ravintola-alan edustaja – mutta ei ehkä vielä lauantaina skriven av Mirva Ekman/Yle Pohjanmaa. Översättning av Joni Kyheröinen/Yle Österbotten.