Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ordentligt snötäcke väntas i Lappland på veckoslutet – höstlovsfirarna får räkna med omväxlade väder

Från 2021
Snölandskap i Enontekis, en hund går i skog.
Bildtext Snölandskap i Enontekis tidigare i veckan.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Regn och snö är att vänta i Finland på fredagen och under veckoslutet. Vid Lapska armen ska ett riktigt vinterlandskap breda ut sig på söndagskvällen – enligt prognoserna väntas ett över 30 centimeter tjockt snölager.

I dag och i morgon utlovas snö i norra Finland då ett lågtryck sveper in västerifrån. Vid den Lapska armen kan det fram till söndag falla över 30 centimeter snö. I resten av Lappland väntas en aning mindre snöfall, ungefär 20 centimeter i nordöstra Lappland och 10 centimeter i centrala Lappland.

Enligt den långsiktiga väderstatistiken brukar ett bestående snötäcke uppstå i Lapplands norra under oktobers andra hälft.

Friska vindar i hela landet i morgon

På fredagen väntas blåst och nederbörd i hela landet, uppgav Foreca på onsdagskvällen.

– Lågtrycket har sitt centrum på Bottenviken och friska sydliga vindar är till en början att vänta. Ett regnområde sveper under dagens lopp över landets södra och centrala delar mot öst. I norr håller nederbördsområdet i sig på vissa håll, säger meteorolog Kristian Roine på Foreca.

– I den Lapska armen fortsätter snöfallet, på andra håll i Lappland väntas regn och snöblandat regn, tillägger han.

Längs västkusten kan det blåsa ordentligt på fredagkvällen. Enligt Roine finns en liten chans att vinden tilltar till storm på natten till lördagen.

Efter blåsten kommer solsken i både landets södra och västra delar.

Inga stora temperaturväxlingar de närmaste dagarna

I natt skonades inte många områden från åtminstone lite nattfrost, uppger Yles meteorolog Anssi Vähämäki för Yle Uutiset. Men kylan håller inte i sig utan vädret blir något varmare de närmaste dagarna.

– De följande nätterna stannar temperaturen över noll, säger Vähämäki.

Enligt Vähämäki är inga betydande temperaturförändringar heller att vänta på veckoslutet. Dagstemperaturen rör sig på fredag mellan 5 och 10 grader och i Lappland mellan 0 och 5 grader, enligt Foreca. I Lapska armen kan temperaturen på vissa håll sjunka under noll.

Omväxlande väder för höstlovsfirarna

Nästa vecka är det höstlov för elever och studerande i stora delar av Finland. Yles meteorolog Vähämäki har ännu ingen riktigt klar väderprognos för nästa vecka.

– Omväxlade väder utlovas, säger han ändå.

Enligt Forecas är kallare morgnar på kommande nästa vecka i så gott som hela landet. Snötäcket i norr kan alltså väl bestå i norra Lappland, säger meteorolog Roine.

Källa: Yle, Foreca