Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Journalisten Bettina Sågbom-Ek miste sin man i cancer under pandemin: "Vi höll kontakt via videosamtal från sjukhuset – jag har ännu kvar videorna"

Från 2021
Bettina sitter i en beige fåtölj och ser rakt in i kameran. I bakgrunden står en vas med blommor på bordet och tavlor hänger på de vita väggarna.
Bildtext Bettina Sågbom-Ek gästar programmet En Önskan och berättar om att ta hand om två anhöriga som samtidigt lider av cancer mitt under pandemin.
Bild: Dan Gustafsson, Parad Media

Bettina Sågbom-Ek miste för ett år sedan både sin mamma och sin man i cancer. Nu ser hon tillbaka på den tunga tiden och berättar i programmet En Önskan om hur det var att sköta om sina svårt sjuka anhöriga.

I slutet av januari 2020 diagnostiseras Bettinas man, journalisten Tomas Ek, med cancer efter en höst med ständigt återkommande feber och värk. 

– Läkarna hittade två stora tumörer. En av dem var på Tomas binjure som var 10 centimeter lång. Det ledde till grym värk, först i ryggen och sedan överallt. Efter att Tomas fått sin diagnos gick det snabbt utför, säger Bettina Sågbom-Ek i programmet En önskan.

Se hela programmet med Bettina Sågbom-Ek i En Önskan på Arenan. I programmet talar hon också om sitt intresse för naturen, havet och segling och om hurdan stor djurvän hon är. - Spela upp på Arenan

Samtidigt som Tomas blev mer sjuk försämrades Bettinas mammas tillstånd.

– Min mamma hade länge varit cancersjuk och hon hade också Parkinsons sjukdom. När hennes tillstånd försämrades behövde jag mera hjälp, för Tomas kunde inte vara ensam hemma längre. 

Anhöriga hjälpte, men Bettinas vardag gick ändå ut på att sköta sin svårt sjuka mamma och make. 

Körde av och an mellan mamma och man

– Jag minns att jag alltid satt i bilen och körde av och an mellan min mamma och Tomas och jag talade ständigt i telefon med olika läkare.

Bettina och Tomas står i festkläder med en grönskande bakgrund. Tomas håller i ett trästaket och ser på Bettina som ser rakt in i kameran med en blombukett i händerna.
Bildtext Bettina Sågbom-Ek och Tomas Ek gifte sig 7 september 2000. Ifjol skulle de ha firat sin 20-års bröllopsdag. Tomas avled den 2 maj år 2020.
Bild: Privat

Vid det här skedet var Tomas huvudsakligen hemma, men till sist blev situationen ohållbar och Bettina visste att Tomas inte skulle klara sig hemma länge mera.

– Det var svårt att se smärtan som tilltog hela tiden. Inget hjälpte, man kunde lindra den lite men man fick inte bort den.

Ett avgörande samtal ledde till att Tomas fick rätt vård

Bettina hade ingen aning om att den som på riktigt har makt på sjukhuset är någon som kallas “jono-hoitaja”, det vill säga den sjukskötaren som är köansvarig. 

– När jag äntligen fick tag på den här fantastiska människan som var alldeles underbar så började jag gråta i telefon. 

Bettina förklarade hur illa situationen var och fick höra att Tomas nog var i kö till operation men att det ännu skulle ta några veckor.

– Jag sa till sköterskan att han inte kommer att leva längre om några veckor. Hon ringde tillbaka om en halvtimme och sa att hon hade talat med kirurgen och de sa att jag kunde hämta honom till sjukhuset samma dag. Tomas kom aldrig mera hem.

Kontakt via videosamtal

På grund av coronapandemin fick ingen besöka Tomas på sjukhuset. Men Bettina och Tomas höll kontakten via videosamtal.

– Det var fint. Jag har kvar videorna. Han fick äntligen också rätt smärtlindring och orkade prata. Det var skönt att han slapp smärtan.

När Tomas blev riktig dålig fick anhöriga besöka honom. 

Bettina står i seglarkläder i aktern på en segelbåt som står i hamnen. Hon håller i rodret och ser mot vänster.
Bildtext Det var Tomas Ek som introducerade segling för Bettina Sågbom-Ek. Bettina trivs ute på havet och är fortfarandet en aktiv seglare. Bilden är tagen i Skottland.
Bild: Privat

Bettinas mamma dog i april 2020. Hon hade haft cancer länge och fått palliativ vård det sista året. Ungefär en månad senare dog Tomas.

– Det var en lättnad att min mamma slapp smärtan, jag visste att det inte fanns någon chans att hon skulle bli bra. Men med Tomas så gick allt så fort, jag önskar vi skulle ha hunnit prata mera.

Bettina drömmer om att vara frisk

– Om jag bara får vara frisk så är jag nöjd. Det låter som en kliché men så är det.

Efter att jag sett sjukdomsförlopp på nära håll, så inser jag hur snabbt saker kan ändras.

Bettina står på en grön kulle med utsikt över ett vackert landskap med ryggsäck på ryggen. Hon ser på något som hon har i händerna.
Bildtext Bettina har alltid älskat att vara ute naturen, den här bilden är från Skottland 2019.
Bild: Privat

Förutom god hälsa drömmer Bettina om att ha en gård med massor av djur.

– Jag skulle kunna bli en gammal tokkärring och ha ett skyddshem för djur på en gård någonstans. Där skulle jag ha getter, åsnor, får och en massa höns. Djuren skulle bara vara där för att trivas med livet och ha det skönt. Liknande idealistiska drömmar hade jag faktiskt redan som litet barn.

Bettina och Ira sitter i varsin vit fåtölj och småler rakt in i kameran. De sitter mitt i ett konstgalleri med målningar på väggarna.
Bildtext Bettina Sågbom-Ek tillsammans med programledaren Ira Hammermann i programmet En Önskan.
Bild: Dan Gustafsson, Parad Media

Bettina Sågbom-Ek är gäst i veckans avsnitt av En önskan. Se programmet på söndagen den 17 oktober kl. 19.00 på Yle Fem eller på TV1 på torsdagen den 21 oktober kl. 20.00. Du hittar också programmet och tidigare avsnitt på Arenan.