Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Skönheten försvann inte, den bara bidade sin tid" – en kirurg från S:t Petersburg räddar den berömda finska kultursläktens herrgård

Från 2021
Kiiskilä var den enda herrgården i Viborgs län som överlevde andra världskriget - Spela upp på Arenan

Kiiskilä var den enda herrgården i Viborgs län som överlevde andra världskriget. I Putins Ryssland lämnades gården åt sitt öde och hotade rasa. Räddaren i nöden blev kirurgen Ilja Sleptsov som beslöt att återuppväcka släkten Krohns gamla kulturskatt.

År 2016 letade kirurgen Ilja Sleptsov efter en tomt utanför Viborg där han kunde bygga en sommarstuga. Sleptsov är uppvuxen i Viborg, men har gjort karriär i S:t Petersburg.

Trots flera försök hittade han inget intressant, och i ett desperat drag beslöt mäklaren styra bilen till Kiiskilä, ungefär tio kilometer utanför Viborg.

Ilja Sleptsov
Bildtext Ilja Sleptsov tyckte att herrgården talade till honom.
Bild: Ilja Sleptsov / Privat

– Jag visste ingenting om herrgården när jag besökte Kiiskilä första gången, berättar Sleptsov i en intervju för den ryska nättidningen Bumaga.

På den här tiden var området igenvuxet och herrgården övergiven. Två av de sex kolonner som håller upp portiken hade ruttnat sönder och huset hotade rasa vilken dag som helst.

– Jag hade en stark känsla av att huset betraktade mig där jag stod och iakttog förfallet, berättar han. Det var som om det viskade: Se på mig, jag har inte långt kvar. På stående fot beslöt jag att stoppa katastrofen och köpa området.

Det fanns tolv byggnader på den elva hektar stora tomten, alla lika förfallna. I kontraktet fanns det inga förpliktelser att restaurera byggnaderna. Ifall Sleptsov hade velat kunde han lika gärna ha jämnat herrgården med marken för att bygga nytt.

– Men jag ville inte att ännu en vacker plats i Viborg skulle gå förlorad, säger han.

Korridor inne på herrgården.
Bildtext Korridor inne på herrgården.
Bild: Anders Mård / Yle

Sakta men säkert

Fem år senare pågår restaureringen fortfarande. Arbetena går långsamt framåt då Sleptsov finansierar allt med egna medel.

Han har också engagerat hela familjen i projektet. Hans farbror har flyttat till Kiiskilä för att koordinera arbetena. När Svenska Yle besöker gården är det Iljas bror Nikita som visar runt.

Inne på herrgården.
Bildtext Inne på herrgården.
Bild: Anders Mård / Yle

– Vi har lyckats restaurera huvudtrappan och vi har redan skaffat fram nya träpelare som bara ligger och väntar på att än en gång få bära upp portiken, säger Nikita när vi står utanför herrgården.

Herrgården renoveras
Bildtext
Bild: Anders Mård / Yle

De första åren gick åt till att tömma källaren på skräp och förstärka den stengrund som huset står på.

– Källaren är nu äntligen klar och här planerar vi att öppna en utställning om restaureringen, berättar Nikita.

Kiiskilä var den enda herrgården i Viborgs län som överlevde andra världskriget - Spela upp på Arenan

Herrgården kläs av

Man tvingades också lyfta upp hela huset för att ersätta ruttna träbalkar som låg lägst nere. I dagens läge har man plockat ner hela andra våningen för att kontrollera virket. De stockar som är i gott skick återanvänds, medan resten blir nytt virke.

Herrgårdens veranda
Bildtext Herrgårdens veranda.
Bild: Anders Mård / Yle

– Våra snickare lovar att vi kan fira ny takläggning nästa vår, säger Nikita.

Taket på herrgården.
Bildtext Taket på herrgården.
Bild: Anders Mård / Yle.

På första våningen är det fortfarande kaotiskt där ett tillfälligt regntak tar mycket utrymme. Alla husets kakelugnar förutom en har vandaliserats under årens lopp.

– På något sätt ska vi nog lyckas restaurera dem och hitta nya kakel, säger Nikita.

När herrgården blir klar vill man börja arrangera internationella konferenser och seminarier i byggnaden.

Gästhus och öl

Familjen planerar också öppna området för gäster som vill övernatta. Redan nu står det tre nya trähus vid den lilla floden som rinner ut i Viborgska viken. Alla husen är byggda i en finsk stil från början av 1900-talet. Ett fjärde hus byggs för tillfället och dessutom finns det ritningar på ett kafé.

Ny stuga i finskt stil vid Kiiskilä gård, Viborg
Bildtext Ny stuga i finskt stil vid Kiiskilä gård.
Bild: Anders Mård / Yle

Under sovjettiden förvandlades det gamla stallet till boende för anställda. I dag brygger Sleptsovs öl på första våningen helt i linje med familjen Krohns släkttraditioner.

– Vi lyckades få liv i den gamla brunnen så vi har det renaste av vatten, berättar Nikita. Och så har vi egen ölmästare som brygger olika ölsorter med hjälp av importerade ingredienser.

Den gamla parken är fortfarande vildvuxen. Men ett litet lusthus har rests efter gamla ritningar. Familjen Sleptsovs plan är att skapa en landskapspark med bland annat skulpturer över berömda personer med anknytning till herrgården.

Baksidan av herrgården.
Bildtext Baksidan av herrgården.
Bild: Anders Mård / Yle

Skönhet alstrar mirakel

– Ifall vi har det mesta klart år 2026 är jag nöjd, säger Ilja Sleptsov till nättidningen Bumaga. Det viktigaste är att restaureringen görs ordentligt.

Familjen har för vana att noggrant dokumentera restaureringen på sociala medier, bland annat på Facebook där man kan följa med arbetet (https://www.facebook.com/kiiskila).

– Egentligen försvann inte Kiiskiläs skönhet någonstans, den bara bidade sin tid, skriver Ilja på gårdens Facebooksida. Vår uppgift är att återuppväcka platsens skönhet och att göra gården till en oförglömlig upplevelse för alla som besöker den.

Museiverkets foto av Kiiskilä gård. Bilden tagen 1912  av Signe Brander.
Bildtext Museiverkets foto av Kiiskilä gård. Bilden tagen 1912 av Signe Brander.
Bild: Signe Brander 1912 / Museiverket

– Skönhet förändrar oss och gör oss till bättre människor, fortsätter han. Det vackra i byggnader och ting i kombination med naturens skönhet kan göra mirakel. Det är jag övertygad om.

Familjen på Kiiskilä hade för vana att tala sex språk i vardagen; tyska till morgonmålet, svenska till lunchen, engelska till middag, franska på kvällen samt finska och ryska däremellan

Sleptsov ser också restaureringen som ett sätt att återgälda en skuld till Friedrich Dannenberg, mannen som byggde herrgården i början av 1800-talet.

– Samma sak gäller medlemmarna ur familjen Krohn som föddes, arbetade och dog här på godset, skriver Ilja Sleptsov. Men också hela det finska folket, vars skaparkraft jag länge har beundrat.

Kiiskilä fakta

  • År 1818 köpte den viborgske handelsmannen Friedrich Dannenberg området. Han lät den franska arkitektbyrån Villiers i Petersburg bygga herrgården i en klassisk palladiostil med en kolonnprydd portik. Parken utvecklades efterhand i en engelsk stil.

  • Dottern Julie Dannenberg gifte sig med Leopold Krohn, son till tyskättade Abraham Krohn som hade grundat Rysslands första ölbryggeri i Petersburg. Det nygifta paret tog över Kiiskilä år 1841.

  • Familjen på Kiiskilä tillhörde Finlands kulturelit. Sonen Julius blev litteraturprofessor och en av finskhetsrörelsens främsta representanter. Sonen Leopold den yngre grundade Finlands Röda Kors.

  • Julius första hustru hette Emilia Nyberg, hans andra Maria Lindroos. Tre av barnen blev författare: Aino (gift Kallas), Helmi och Aune. Sonen Ilmari var kompositör medan Kaarle gick i faderns fotspår som språkvetare.

  • Både Aino och Helmi har skrivit böcker om livet på herrgården. Om hur familjen hade för vana att tala sex språk i vardagen. Tyska till morgonmålet, svenska till lunchen, engelska till middag, franska på kvällen samt finska och ryska däremellan.

  • När Julius Krohn drunknade år 1888 sålde familjen Kiiskilä och herrgården bytte ägare flera gånger. Under en period ägdes den av familjen Breitenstein, dit även politikern Alexander Stubb räknas.

  • Den sista ägaren före vinterkriget 1939 var ”Frihetskrigets frontmannaförbund”.

  • Före krigen fanns det 68 herrgårdar i Viborgs län. Kiiskilä var den enda som överlevde.