Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP vill att nedskärningarna inom kulturbranschen slopas, säger Marin – Centern rasar: "Er trovärdighet vacklar"

Uppdaterad 14.10.2021 16:45.
Sanna Marin med allvarlig min, hon tittar inte rakt in i kameran.
Bildtext Statsminister Sanna Marin skriver på Twitter att hon vill att nedskärningarna i kulturbranschens finansiering slopas.

Marin skriver på Twitter att hennes parti SDP nu vill att de nyss offentliggjorda nedskärningarna som berör kulturbranschen dras tillbaka. Diskussionen om nedskärningarna har lett till en konflikt mellan en del regeringspartier som nu anklagar varandra. Ordförandena för regeringspartierna diskuterar frågan i morgon.

– Låt mig vara tydlig. SDP vill dra tillbaka nedskärningarna i kulturen. Vi måste också hitta en lösning för andra organisationer och förmånstagare, skev statsminister Sanna Marin om nedskärningarna tidigare under torsdagen.

Också inrikesminister Maria Ohisalo från De Gröna skrev på Twitter att hon anser att nedskärningarna bör slopas.

– Vi bör inte skära i kulturbranschens finansiering. Det här går ännu att korrigera. Branschen har redan lidit orimligt mycket av coronakrisen, skriver Ohisalo.

Sanna Marin säger under torsdag eftermiddag att hon är ledsen att den gångna veckan lett till att kulturbranschens tillit till regeringen har försvagats. Samtidigt kritiserar hon vetenskaps- och kulturminister Antti Kurvinen för att han offentliggjort uppgifter om nedskärningarna, eftersom Kurvinen visste att något slutgiltigt beslut om nedskärningarna inte fattats.

Kurvinen säger å sin sida att uppgifterna skulle ha blivit offentliga oberoende av honom, eftersom riksdagen redan bett om ett offentliggörande.

– Utgångspunkten är att nedskärningarna som berör kulturbranschen slopas. Branschen har lidit orimligt mycket under pandemin, sa Marin på torsdag eftermiddag.

Regeringspartiernas ledare, den så kallade regeringsfemman, ska i morgon diskutera vilka ändringar som kan göras, uppger Marin enligt STT.

Saarikko lovar inte att alla nedskärningar försvinner

Finansminister Annika Saarikko lovar ändå inte att alla nedskärningar slopas i sin helhet.

– Jag kan inte lova att vi kan slopa alla nedskärningar, sa Saarikko på torsdag eftermiddag.

Saarikko säger att regeringen vetat om att man skulle gå miste om pengar från penningspel, och att påtryckningarna om att ändra på de beslut som redan fattats kommer från Centerns regeringskumpaner.

Kulturbranschen skulle drabbas värst av nedskärningarna

Undervisnings- och kulturministeriet fattade under tisdagen beslut om stora nedskärningar på grund av minskade intäkter från penningspelsverksamheten.

Nedskärningarna skulle totalt utgöra 43 miljoner euro. Av den potten skulle 18 miljoner tas från kulturbranschen, 12 miljoner från motion och idrott.  Åtta miljoner skulle tas från vetenskapen och fyra miljoner från ungdomsarbete.

I praktiken skulle nedskärningarna betyda en minskning i finansieringen för till exempel bibliotek, stöd som delas ut inom olika konstinriktningar, tankesmedjor samt arkiv.

Vetenskaps- och kulturminister Antti Kurvinen sa i går till Iltalehti att SDP inte kom med några förslag till förändringar efter det möte som hölls den 23 september.

Det enda partiet som opponerade sig under mötet var enligt Kurvinen Vänsterförbundet.

Marins uttalande får kritik

Sanna Marins uttalande på Twitter har fått kritik från många håll. Flera Centerpartister uttrycker sitt missnöje med hennes kommentar om att slopa nedskärningarna.

Centerns riksdagsledamot Jouni Ovaska skriver till exempel så här:

– Låt mig vara tydlig. Er trovärdighet vacklar.

Också oppositionen har reagerat på den offentliga diskussionen kring nedskärningarna.

– Låt mig vara tydlig: Regeringen, sluta med det offentliga yrandet och bristen på ledarskap och fatta beslut! Vi i riksdagen måste veta hur regeringens slutliga förslag om ekonomin ser ut, skriver riksdagsledamot Paula Risikko från Samlingspartiet.

Finansminister Annika Saarikko sa på torsdag eftermiddag att hon är medveten om att regeringen knappast får några stilpoäng för hur man skött diskussionen kring nedskärningarna den här veckan.

Nedskärningarna beror på att de intäkter man fått från penningspelsverksamheten har minskat.

De Gröna vill enligt Ohisalo att intäkterna från penningspelsverksamhet i framtiden ska ingå i statens budget och att man ska finansiera kultur samt vetenskap, föreningsliv, idrott och ungdomsarbete på annat sätt.

Artikeln uppdaterades kl. 16.44 med kommentarer av Sanna Marin och Annika Saarikko.