Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lotten Eklund sätter upp staket och skyltar för att stoppa folk från att komma in på hennes privata gård – Miljöministeriet: Överträdelser av allemansrätten har ökat under pandemin

Från 2021
Uppdaterad 20.10.2021 14:54.
Kvinna står intill en infart. Vid infarten hänger ett vitt plakat där det står "STÄNGT CLOSED SULJETTU" med stora bokstäver.
Bildtext Lotten Eklund har satt upp elband och skyltar vid ingången till hennes gård för att stoppa inkräktare.
Bild: Eva Brunell, Yle

Många människor kommer olovligen in på Lotten Eklunds privata gård för att klappa och fotografera hennes hästar. En del inkräktare blir rent av arga då hon konfronterar dem. Överträdelser av allemansrätten har ökat så pass mycket under pandemin att man i vissa nationalparker ordnar razzior tillsammans med polisen.

På ett plakat vid infarten står det “STÄNGT” med stora bokstäver och på tre olika språk. I närheten står en till skylt där det står “STOPP” mot en klarröd bakgrund.

Man kunde tro att skyltningen talar sitt klarspråk, men inte ens den har hindrat folk från att komma in på Lotten Eklunds gård på Kimitoön.

 – Förra våren var helt hopplös. Det var hur många människor som helst på en vecka. Först lade jag upp ett tjockt rep vid infarten, vilket är ganska jobbigt då man själv ska in och ut hela tiden. Men folk gick över det också.

Ljushårig kvinna med svarta glasögon tittar in mot kameran.
Bildtext Lotten Eklund tycker att det är ledsamt att folk inte respekterar hemfriden.
Bild: Eva Brunell, Yle

Några timmar i veckan driver Eklund småskalig företagsverksamhet på gårdsplanen. Men i första hand är gården privat och stängd för allmänheten.

Det är särskilt Eklunds hästar som lockar. Det är allt från ortsbor till turister som olovligt kommer in på gården för att fotografera eller klappa dem. 

 – Allt är faktiskt inte till för alla när som helst och hur som helst. Visst finns det en allemansrätt som ger oss rättigheter också på ställen som vi inte äger själv. Men det finns också någonting som heter hemfrid, konstaterar hon.

Vissa blir arga

En del inkräktare springer snabbt iväg då de ser Eklund närma sig på gården. Medan andra blir rent av aggressiva då hon upplyser dem om att gården är privat.

 – Vissa blir arga och anser sig ha rätt att vara här. De kan inte acceptera eller godta då jag säger att det här är min privata gård, du får inte vara här. Istället strider de emot och hävdar att de visst har rätt att vara här. 

Nu har Eklund satt upp höga elband vid varje ingång, vilket verkar ha hjälpt. 

 – Det tycker jag är ganska ledsamt. Ska man faktiskt behöva ha portar överallt? Det borde ju hjälpa att folk ser att det är ett hus på gården.

Allemansrätten i Finland

Att störa hemfriden är ett brott

Specialsakkunnig Miliza Malmelin vid Miljöministeriet berättar att alla områden inte omfattas av allemansrätten, till exempel om området tagits i särskilt bruk. Med det menas bland annat åkrar, planteringar och beteshagar.

Områden som omfattas av hemfrid omfattas inte heller av allemansrätten. 

– Allemansrätten gäller inte hus, gårdsplaner och motsvarande platser som är ämnade för boende. Det vill också säga tält, husvagnar och båtar där man bor. Du kan inte röra dig eller vistas i närheten av sådana områden med stöd av allemansrätten.

En  skylt där det står "STOP" mot en röd bakgrund. I bakgrunden syns ett gult hus och två bruna hästar.
Bildtext Skyltarna lyckades inte stoppa alla från att komma in på Lotten Eklunds gård.
Bild: Eva Brunell, Yle

Hemfriden är skyddad i grundlagen och att medvetet bryta mot den är straffbart. 

Hur kan man agera om man upplever att den egna hemfriden störs?

– Som husägare kan du vänligen påpeka att det här är ditt område och att de bryter mot hemfriden och be dem att avlägsna sig. Om det inte hjälper att tala personen till rätta kan man tillkalla polisen.

Men hur långt ska man hålla sig från hus och gårdar? I lagen finns ingen meterdefinition, men Malmelin har några hjälpsamma råd för den som tvekar.

– Om du kan höra vad folk diskuterar, så är du för nära. Man kan också vända på steken och fråga sig “Hur skulle jag själv uppleva det här om jag vore hus- eller stugägaren?”

Överträdelserna har ökat under pandemin 

Många finländare har återupptäckt naturen under coronatiden. Men det har kommit med sina biverkningar.

Malmelin berättar att man till exempel i nationalparkerna ser en klar ökning av att folk inte följt allemansrätten och nationalparkernas ordningsregler. 

Sieniä kasvaa maassa
Bildtext Allemansrätten i Finland är omfattande, men också här har den sina begränsningar.
Bild: Elli Sormunen / Yle

Därför har Forststyrelsen satsat på förebyggande arbete.

– Till exempel i huvudstadsregionens nationalparker har man ordnat razzior. Då har Forststyrelsen gått ut på fältet tillsammans med polisen. Man har upplyst folk och i vissa fall har man till och med delat ut böter åt folk som beter sig fel.

Förbjudet att elda

Lägerelden kan tyckas sätta piff på friluftslivet, men allemansrätten ger inte rätt till att göra upp eld. 

Det är den allra vanligaste missuppfattningen, berättar Malmelin.

Rättigheter kommer alltid med skyldigheter.

Specialsakkunnig Miliza Malmelin vid Miljöministeriet.

– Det förekommer också en missuppfattning om att naturskyddsområden omfattas av allemansrätten rakt av. Men där gäller ju vissa begränsningar av allemansrätten. Det kan vara begränsat var du får sätta upp ditt tält eller att du inte får plocka vissa blommor.

Malmelin betonar att rättigheter alltid kommer med skyldigheter.

– Skyldigheten är att man varken får skada naturen eller någon annans ägor. Man får inte heller störa någon, varken naturen eller människor.

Njut av naturen utan spår

Lämna inga spår! 

Det hälsar Miliza Malmelin till alla som vill njuta av naturen och allemansrätten.

– Där du rör dig eller var du än har satt upp ditt tält, så ska ingen annan veta att du varit där när du går.

Får du plocka sten? Hur är det med kvistar? Det här behöver du veta om allemansrätten - Spela upp på Arenan