Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstrationer urartade i våldsamheter i Beirut – åtminstone sex dödades och 30 skadades i skottlossning

Från 2021
Uppdaterad 14.10.2021 16:34.
Skottlossningen ska ha börjat i stadsdelen Tayouneh, i södra Beirut. En stadsdel som domineras av kristna. Här en shiamuslimsk milis som gav sig in i eldstriden i Tayouneh på torsdagen.
Bildtext Skottlossningen ska ha börjat i stadsdelen Tayouneh, i södra Beirut. En stadsdel som domineras av kristna. Här en shiamuslimsk milis som gav sig in i eldstriden i Tayouneh på torsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Demonstrationer i Libanons huvudstad Beirut urartade i kraftiga våldsamheter under torsdagen. Åtminstone sex personer dog i skottlossning, och 30 personer uppges vara skadade.

Protesterna organiserades av shiamuslimska Hizbollah och dess närmaste allierade Amalrörelsen för att kräva att den domare som ansvarar för utredningen om explosionerna i Beirut i augusti 2020 ska avgå.

Premiärminister Nijab Mikati och Hizbollahrörelsen uppmanar till lugn, men varnar för att våldsamheterna kan komma att trappas upp.

Under en presskonferens på eftermiddagen bekräftade inrikesminister Bassam Mawlawi att fem personer dödats, och uppgav att en del av offren skjutits i huvudet. Han uppdaterade senare dödssiffran till sex.

En man dog efter att ha skjutits i huvudet, en annan av ett skott i bröstet och en 24-årig kvinna träffades oavsiktligt av en kula trots att hon befann sig inomhus i sitt hem, bekräftar en läkare på ett sjukhus i Beirut.

Antalet skadade är 30, enligt libanesiska Röda korset.

Video: Civila flyr undan skottlossningen

Programmet är inte längre tillgängligt
Civilia flyr undan skottlossning i Beirut - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Militären på plats

AFP:s reportrar på plats rapporterade att kraftig skottlossning utbröt i ett område som domineras av kristna invånare. Skottlossningen började vid en väg som under det libanesiska inbördeskriget utgjorde en krigsfront mellan shiamuslimska och kristna miliser.

Hezbollah anklagar beväpnade medlemmar av partiet Libanesiska styrkor (LF) för att ha öppnat eld mot demonstranterna. Partiet var en kristen milis under inbördeskriget.

På libanesisk tv visas bilder som närmast går att jämföra med krigsscener med tungt beväpnade män och där kulor studsar mellan husväggar.

Enligt en talesperson för armén är militären på plats och arbetar dels med att säkra området, dels med att hitta skyttarna och gripa dem.

Militären uppmanade i ett skede civila att lämna området och varnade för att man kommer öppna eld mot alla som bär vapen.

Video: Den militära närvaron har stärkts med anledning av skottlossningen

Programmet är inte längre tillgängligt
Skottlossning i Beirut - stärkt militär närvaro - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sekterismen vållar problem

Utredningen kring explosionerna i Beirut, som krävde minst 220 människoliv, har i hög grad påverkats av de spänningar som präglar libanesisk politik sedan länge.

Efter explosionerna var landet utan premiärminister och en fungerande regering i över ett år, tills telekommiljardären och premiärministern Nijab Mikati för en knapp månad sedan lyckades bilda regering.

Den libanesiska politiken har redan innan explosionerna präglats av svåra politiska motsättningar som bottnar i det strängt sekteristiska system som tillämpas i Libanon.

Libanon har officiellt 18 olika trossamfund som alla representeras enligt vissa kvoter i parlamentet, där platserna är jämnt fördelade mellan kristna och muslimer. Presidenten är av tradition alltid kristen, premiärministern är sunnimuslim medan parlamentets talman är shiamuslim.

Systemet har också bidragit till djup korruption.

Hizbollah vill avsätta domare som ansvarar för utredningen av explosionerna i Beirut

Hizbollah har ställt krav på att den domare som ansvarar för utredningen, Tarek Bitar ska avgå. Hizbollah anklagar honom för partiskhet.

Huruvida han borde avsättas eller inte avleder nu den nytillträdda regeringens uppmärksamhet från att ta tag i det mest akuta problemet i Libanon: Den ekonomiska kris som förvärras för varje dag som går.

Domaren Bitar har försökt förhöra många centrala politiker och tjänstemän - inklusive dem som är allierade med Hizbollah - om deras roll i explosionerna.

Flera av dem ska ha känt till att tusentals ton ammoniumnitrat förvarades, eller snarare hade dumpats, i en lagerlokal i Beiruts hamn. Bitar anser att flera av de här politkerna och tjänstemännen borde åtalas åtminstone för vårdslöshet.

Samtliga nekar till anklagelserna.

Bild på bilder på en domare som bränns av demonstranter.
Bildtext Arga demonstranter brände bilder på domaren Bitar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hjälte för anhöriga – fara för den politiska eliten

Bland dem som Bitar kräver att få förhöra, finns bland annat högt uppsatta representanter för Amalrörelsen som innehade ministerposter i den regering som styrde landet vid tidpunkten för explosionerna.

Tidigare under torsdagen gav en domstol avslag på de juridiska klagomål som lämnats in mot Bitar, vilket innebär att han kan fortsätta med utredningen.

Det är inte bara Hizbollah som gett sig på Bitar, utan praktiskt taget hela den politiska eliten i Libanon har motarbetat honom.

För de anhöriga till explosionsoffren är Bitar närmast en hjälte, eftersom de ser honom som sitt enda hopp då de kräver att de ansvariga ska ställas till svars för katastrofen.

– Han är samvetsgrann och modig. Det är de värderingar som krävs av en domare, säger Yosef Lahoud som är en av de advokater som representerar de anhöriga.

Under dagens protester sågs flera demonstranter bränna bilder på Bitar, som hittills hållit låg profil och aldrig talat till pressen.

Källor: AFP, Reuters, AP