Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tidigare storlöftet Anita Korva försvann från offentligheten – tappade glöden efter militären, nu tvekar hon om framtiden

Från 2021
Anita Korva tar av sig sina stavar.
Bildtext Anita Korva tävlade inte alls förra säsongen.
Bild: All Over Press

Vad hände med längdlöftet Anita Korva? Nu avslöjar 22-åringen, som inte tävlade alls i fjol, att hon upprepade gånger funderat på att sluta efter ett tungt år som beväring. "Det stöder inte elitsatsningen på något sätt att vara i skogen en vecka och försöka lära sig nya saker", medger Korva för Yle Urheilu.

– Det här var mitt val och jag är nöjd med det, intygade Anita Korva då Sportliv hängde med på hennes frivilliga militärtjänstgöring vid Kajanalands brigad för ett par år sedan.

Innan armén hade Korva blivit känd som ett blåvitt längdlöfte efter medaljsuccéer i två raka junior-VM. I nästa JVM, år 2020, radade hon upp blygsamma placeringarna 34, 34 och 44 och då hon var klar med tjänstgöringen på våren samma år medgav hon att motivationen sinat.

Sedan dess har det varit knäpptyst kring Korva. Ett och ett halvt år senare ger hon en lägesrapport för Yle Urheilu.

– När man tittar tillbaka på arméåret så var det i sin helhet en utmanande tid. Om man sover en nattsömn på två timmar är det onödigt att sedan göra ett löppass. Alla fattar att den sömnen inte räcker till återhämtning och att träningen därefter inte har effekt, säger skidåkaren.

– Det stöder inte elitsatsningen på något sätt att vara i skogen en vecka och försöka lära sig nya saker. Människan funderar alltid hur det skulle ha blivit om man valt annorlunda i något skede. Jag har ändå inga känslor av ånger.

Närmar sig comeback?

Korva undanhåller inte att hon funderat på att lägga av – flera gånger. Första gången hon upplevde en mental spärr var under sommarträningen i Vuokatti i fjol.

– Jag hade varit trött jättelänge. Löpningen kändes dålig varje dag. Jag sade rätt och slätt till min pojkvän att jag inte orkar längre, jag orkar inte lyfta den ena skidan framför den andra. Jag var så slutkörd rent fysiskt.

– Det var en vändpunkt för mig då han sade att man inte måste göra det här, att vi kan åka hem i stället. Det brukade jag aldrig göra, i stället tvingade jag mig genom passen. Den gången åkte vi hem i stället, minns Korva.

Fjolåret blev ett mellanår för henne. 22-åringen tävlade inte alls, men på vintern började träningen inte kännas omöjlig längre.

Anita Korva gör sin militärtjänstgöring i Kajanalands brigad.
Bildtext Korva medger nu att militären inte var optimal för hennes elitsatsning.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Drömmen om Peking är skrotad och Korva petades från A- till B-landslaget. Tidigare personliga tränaren Olli Ohtonen har hon inte ersatt med någon ny.

– Förra vintern började jag träna självmant då tanken inte kändes lika skrämmande längre. Jag kan ännu inte träna som förr, men nu har jag ändå hittat intresse för träning och tävlande. Ingen stark glöd, men en nyfikenhet, berättar Korva.

Nu är tanken att hon ska göra tävlingscomeback i samband med finska cupens säsongspremiär i Vuokatti den 6-7 november. Men i övrigt är det mycket kring Korvas framtid som är osäkert – hon kan till exempel inte förutspå ifall karriären fortsätter efter kommande säsong.

– Det är svårt att sia om. Man ändrar sig så snabbt. Jag slutar helt säkert inte att åka skidor, men hur hårt jag satsar får man se på våren. Då måste jag göra en ärlig bedömning.

– Det hjälper inte att deppa. Att jag är där jag är beror helt och hållet på egna val.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel "Yli 1,5 vuotta pimennossa ollut hiihtäjä Anita Korva avoimena tilanteestaan – ajatus olympialaisista on jo haudattu, uran jatko vaakalaudalla", skriven av Atte Husu.