Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finlands mest kända sillfabrik i Röölä har fått nytt liv – julbordssillen förpackas just nu

Från 2021
Fyra personer förpackar sill i glasburkar.
Bildtext Sillproduktionen har återvänt till Röölä.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Sillproduktionen har återvänt till Röölä by i Rimito efter en paus på sju år.

För de drygt 100 invånarna i Röölä är sill inget man skämtar om. Byns sillfabrik producerade i tiderna hela 90 procent av all sill som såldes i landet.

Här producerades den kända Saukko-sillen, som blev en basvara i finländska hushåll under efterkrigstiden.

Det var i slutet av 1940-talet som bröderna Saarni började fiska efter sill i de isländska vattnen. Det rådde alltid feststämning i byn när Saukko-fartygen anlände till Röölä efter en lång fiskeresa. Somliga väntade på färsk sill, medan andra väntade på att få återse sin käresta.

Saukon miehistöä merellä
Bildtext Sillfisket har varit en del av byns identitet i årtionden.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Rullbanden mullrar igen

När Matti Ruuska var liten brukade han ofta komma från Helsingfors till Röölä för att se då Saukko-flottan tog i land. Redan då blev han förtjust i platsen. Nu återför han sillproduktionen till den lilla byn i Rimito.

Ruuska har redan tidigare bedrivit sillproduktion i Röölä, men han sålde företaget 2014. Ett år senare grundade han Suomen Sillikonttori Oy i Nystad, och det är med det här företaget han nu återvänder till Röölä.

Matti Ruuska sillimuseo Dikselissä.
Bildtext Matti Ruuska på besök i Silltraditionscentret Dikseli, som är Finlands enda sillmuseum.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

I början av oktober började rullbanden mullra igen, och just nu förpackas den sill som kommer att finnas i butikshyllorna lagom till julfirandet.

Och visst är det en härlig känsla att sillproduktionen återigen har sparkat igång, tycker Ruuska.

Ja, det är härligt att vara här. Detta är Finlands sillhuvudstad.

Matti Ruuska, sillföretagare

Sill och strömming packas för hand

I Röölä förpackas sillen i glasburkar för hand. Automatisering är också ett alternativ, men enligt Ruuska vill man hålla fast vid kvalitet. För hand kan sill läggas i burkar på ett vackrare sätt.

Förutom sill rör sig också strömming längs rullbanden i fabriken. Ilkka Tirkkonen, som är vd för Suomen Sillikonttori, tror att försäljningen av smaksatt strömming kommer att växa. Sillsäsongen infaller kring jul och sommar, men strömming äts året runt, menar Tirkkonen.

Artikeln är baserad på Sillinjalostus palasi Suomen tunnetuimpaan sillisatamaan – nyt Röölässä menee purkkiin jouluna syötävä kala, skriven av Lassi Lähteenmäki. Översättningen har gjorts av Carl Fahllund.

Diskussion om artikeln