Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norsk säkerhetspolis varnade för ökad radikalisering i februari

Från 2021
En polis och en hund granskar brottsplatsen.
Bildtext En polishund söker igenom Kongsberg efter attentatet i staden.
Bild: Hakon Mosvold Larsen / EPA

Den norska säkerhetspolisen varnade i februari för en ökad radikalisering i landet, bland annat på grund av pandemin. Det ansågs då lika sannolikt som osannolikt att någon från extremhögern eller från radikalislamistiska grupper begår terrordåd i Norge under 2021.

Den norska säkerhetspolisen säger att onsdagens attentat i Kongsberg framstår som ett terrordåd. Mannen som misstänks för att ha dödat fem personer i centrum av staden sägs ha radikaliserats under de senaste åren.

Enligt NRK varnade en av den misstänkta gärningsmannens barndomsvänner polisen för honom för fyra år sedan.

– Jag hoppas att ni tar det på allvar, sa vännen till polisen år 2017, enligt NRK.

Då var han rädd för att mannen kunde ta livet av folk, och nu fyra år senare står 37-åringen misstänkt för att ha dödat fem personer.

Den misstänkte gärningsmannen har konverterat till islam, och haft kopplingar till radikala grupper.

Säkerhetspolisen varnade

I februari släppte norsk säkerhetspolis PST sin årliga rapport över säkerhetshot i Norge. Där varnar man för ökad radikalisering bland både högerextrema och radikalislamistiska grupper. Enligt rapporten har pandemin också skapat en grogrund för radikalisering.

Enligt PST bedöms det största terrorhotet inom radikalislamistiska grupper komma från hemvändande extremister från krigszoner, skriver Expo. Man tror också att propaganda från dessa miljöer kan radikalisera ensamvargar.

PST varnade också för en ökad radikalisering av högerextremister över internet.

PST ansåg i februari att det är möjligt att både extrema islamister och högerextremister försöker begå terrordåd i Norge under 2021.