Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norska säkerhetstjänsten om attacken i Kongsberg: Dådet framstår som en terrorhandling men motivet måste utredas vidare

Uppdaterad 14.10.2021 18:45.

Våldsdådet i Kongsberg ser ut som en terrorattack, men motivet ska ännu utredas, uppger norska säkerhetstjänsten på en presskonferens på torsdagskvällen.

Sent på onsdag kväll sköt en beväpnad man ett flertal personer i Kongsberg i Norge med pil och båge, varav fem personer omkommit och två personer vårdas på sjukhus. Den norska polisen har förhört en misstänkt gärningsman som gripits.

Den misstänkte gärningsmannen är 37 år gammal och har erkänt omständigheterna han gripits för, men inte brotten.

Gärningsmannen uppges ha haft två vapen till, förutom pil och båge. Den misstänkte lär ha skjutit personer som befann sig utanför ett bostadshus.

– Vi har information om att gärningsmannen har kommit in i hem där han också begått mord, säger åklagaren Ann Iren Svane Mathiassen vid norska polisen i en presskonferens.

Poliser efter attack i norge.
Bildtext Atttacken inträffade klockan 18 lokal tid.

Minst 30 personer ska ha vittnat våldsdådet, uppger polisen. Åklagaren Ann Iren Svane Mathiassen vid polisen säger att offren verkar ha valts slumpmässigt.

Polisen försöker fortfarande ta reda på om attacken är ett terrordåd.

– Själva handlingen framstår som om det kunde ha varit en terrorhandling men motivet måste utredas vidare, säger en Hans Sverre Sjøvold, chef för norska säkerhetstjänsten, PST, under en presskonferens.

Handlingen ser ut som en terrorattack, men det kan inte bekräftas eftersom motivet ännu är okänt.

Norska polisen informerar om våldsdådet i Kongsberg
Norska polisen informerar om våldsdådet i Kongsberg - Spela upp på Arenan

– Jag registrerar att det här är en prejudicerande observation. Vi bistår med allt vi kan i informationsväg. Vi jobbar så klart även med att ta reda på om det här kan inspirera andra att begå terrorbrott. Det har vi stort fokus på nu, däremot är det inget vi registrerat i nuläget, säger en Hans Sverre Sjøvold.

De omkomna är fyra kvinnor och en man, alla mellan 50-70 år.

poliser
Bildtext Poliser på plats då våldsdådet inträffat.

Den misstänkte åtalas i Kongsbergs tingsrätt klockan 9 lokal tid på fredag morgon. Det kommer troligtvis att ske i en kontorsmiljö, och den misstänkte kommer alltså inte att vara närvarande i rätten, uppger NRK. Den misstänkte kommer att bedömas av rättspsykiatriska experter.

Utredningen pågår ännu, och polisen gör tillslag mot ett flertal adresser kopplade till gärningsmannen, uppger polisen.

Polisen har känt till mannen sedan tidigare

Den misstänkte har tidigare hotat att döda en familjemedlem och fick till följd av det ett sex månader långt besöksförbud.

Mannen har redan sedan tidigare varit på polisens radar på grund av farhågor om att mannen radikaliserats.

pil i kongsberg
Bildtext En av pilarna som skjöts av gärningsmannen.

Den misstänkte har enligt polisen konverterat till islam, men enligt en person som känner gärningsmannen har konverteringen ingenting att göra med våldsdådet, uppger NRK.

– Det här handlar om en person som är allvarligt psykiskt sjuk och som föll utanför från tonåren. Detta har påverkat de nära hans liv i stor utsträckning, säger en person som känner den misstänkte, enligt NRK. Polisen hade tidigare varnats om gärningsmannen av personer som känner honom.

Norsk säkerhetspolis varnade för ökad radikalisering i februari

"Lika sannolikt som osannolikt att det begås terrordåd 2021"

Polisen har inte bekräftat att den misstänkte mår psykiskt dåligt, och uttalar sig om det efter att personen undersökts av rättspsykologer.

En brottsutredare i vit overall.
Bildtext Utredningen fortsätter i Kongsberg.

– Det är dessvärre så att väldigt många människor yttrar intentioner om att begå våldshandlingar. Det är den stora utmaningen för världens säkerhetstjänster, att skilja mellan dem som kommer att begå handlingar och inte, säger Arne Christian Haugstøyl.

Talespersonerna för säkerhetstjänsten säger även att hotbilden enligt dem inte har förändrats i Norge.

avspärrad gata i kongsberg
Bildtext Polisen har avspärrat områden i Kongsberg för att kunna utreda fallet och förhöra vittnen.