Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smällen i Jyväskylä var tuff för Kalle Rovanperäs rygg – spanska VM-rallyt börjar i morgon: "Har känningar ännu – men det är inget allvarligt"

Från 2021
Uppdaterad 18.10.2021 11:49.
Kalle Rovanperä gör sig redo för rally.
Bildtext Kalle Rovanperä körde ut i Jyväskylä.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Kalle Rovanperä har lagt utkörningen i Jyväskylä bakom sig. Dagen före det katalanska VM-rallyt intygar han att ryggen inte hindrar honom, men bilens inställningar vållar huvudbry.

Toyotaföraren Kalle Rovanperä reste till Spanien med frågetecken kring både bil och kropp.

Finländaren hade en del problem med inställningarna i Jyväskylä och ryggen gillade inte sättet som hans lördagskörning tog slut på – en rejäl krasch in i en grushög bredvid vägen.

Programmet är inte längre tillgängligt
EK10: Rovanperä ulos Patajoen erikoiskokeella - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hans stallchef Jari-Matti Latvala har tidigare intygat att Rovanperä återhämtat sig från ryggsmärtorna och på plats i Spanien är föraren själv inne på samma linje.

– Ryggen är inte helt hundraprocentig, men det borde inte vara några problem med att köra. Visst känns det lite ännu, men det är inget allvarligt, funderar 21-åringen för Yle Urheilu.

Tufft genrep: "Jobbigare än väntat"

Ett större orosmoment under torsdagens testetapp var inställningarna i Rovanperäs bil. Hans bästa försök ledde till en blygsam sjätteplats.

– Det var jobbigare än förväntat. Bilen kändes annorlunda än då vi hade tester. Vi fick göra lite justeringar, men den borde vara okej.

Toyotastallchefen Jari-Matti Latvala är i en trevlig position just nu. Stallets veteranförare Sebastien Ogier kan säkra sin åttonde VM-titel i Katalonien, och förutom fransmannen är det bara stallkamraten Elfyn Evans som har chans till titeln.

Dessutom jagar Toyota andra konstruktörstiteln sedan man återvände till VM-serien år 2017. Trygga avståndet på 62 poäng till Hyundai betyder att man kan säkra segern redan i helg.

– Ogier och Evans tvingas ge allt de kan, båda vet att de inte har råd med noll poäng. Det här gynnar oss på konstruktörssidan. Det skulle vara fantastiskt att säkra den titeln, men det är inte lätt, vet Latvala.

I juniorklassen (JWRC) jagar Sami Pajari mästartiteln. Ingen finländare har lyckats med bedriften tidigare.