Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland invalt i FN:s råd för mänskliga rättigheter

Uppdaterad 14.10.2021 19:58.
Mötesrummet för FN:s råd för mänskliga rättigheter.
Bildtext Rådet sammanträder i Genéve och består av 47 länder.

Finland har valts till FN:s råd för mänskliga rättigheter för perioden 2022–2024.

Finland valdes tillsammans med Luxemburg och USA. Valet var väntat, eftersom det fanns lika många platser som sökande från Västeuropa.

Det blir Finlands första hela period i rådet. Finland var medlem i ett år 2006–2007 då rådet grundades.

"Finland är redo att bära ansvar och samarbeta med olika aktörer för att de mänskliga rättigheterna inte ska förbli tomma ord", säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) i ett pressmeddelande.

Enligt Haavisto kommer Finland att bedriva ett nära samarbete med såväl inhemska som internationella civilsamhällsorganisationer och människorättsförsvarare.

Huvudteman i Finlands kampanj var bland annat jämställdhet och kvinnors rättigheter.

"Hoppas Finland vågar visa ledarskap"

FN:s råd för mänskliga rättigheter är det viktigaste organet i FN som behandlar de mänskliga rättigheterna. Dess uppgift är att främja och skydda de mänskliga rättigheterna globalt, bland annat genom att ingripa i allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Rådet sammanträder i Genève och består av 47 länder.

Katja Creutz, programdirektör vid forskningsprogrammet Global säkerhet på Utrikespolitiska institutet, säger till STT att rådets viktigaste verktyg är att namnge och peka ut – naming and shaming på engelska – länder och aktörer som bryter mot de mänskliga rättigheterna.

– Rådets tyngsta vapen är att konstatera att någon har brutit mot de mänskliga rättigheterna. Inget land vill bli mål för offentlig kritik, säger Creutz.

Utöver att rådet följer med olika teman, såsom till exempel kvinnors rättigheter eller arbetet mot tortyr, genomför det också FN:s universella periodiska granskning. Det är en process där FN:s medlemsstater kan ställa frågor och ge rekommendationer om människorättssituationen i det land som granskas.

Creutz hoppas att Finland skulle våga visa ledarskap.

– Till exempel att Finland skulle våga ta initiativ i uttalanden där man kritiserar vissa länder.