Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: Regeringen leker good cop, bad cop med kulturen men har inte en susning om hur alla på sikt ska klara sig utan Veikkaus pengar

Uppdaterad 14.10.2021 20:24.
kommentarsbild, magnus swanljung

I våras beslöt regeringen att konsten och kulturen inte kan kompenseras fullt ut för minskade intäkter från spelbolaget Veikkaus. Nu ångrar statsminister Sanna Marin (SDP) beslutet och kastar kulturminister Antti Kurvinen (C) till vargarna. Men det här problemet löser man inte genom omröstningar på Twitter, skriver Magnus Swanljung.

Antti Kurvinen skötte sitt jobb. Han satt inte ens i regeringen när budgetramarna spikades i våras. 

I tisdags berättade han för allmänheten hur regeringens sparbeslut drabbar de olika sektorerna inom konst- och kulturfältet.

Det var hans lagstadgade jobb. Också riksdagen hade bett om informationen.

Två dagar innan hade statsminister Sanna Marin bjudit in några utvalda kändisar från musikbranschen till Villa Bjälbo. Enligt kritikerna bestod gästlistan av sådana som inte alltför högljutt kritiserat regeringens kulturpolitik.

De snällaste fick stanna på efterfest med bastubad.

Av Marins charmoffensiv kan man sluta sig till att hon ångrar de sparbeslut hon själv var med om att fatta i våras.

Marin bad Kurvinen hålla tyst

Tekniskt sett var de förstås inga sparbeslut. Den här regeringen sparar inte. Istället beslöt regeringen att inte längre kompensera uteblivna inkomster från spelbolaget Veikkaus fullt ut nästa år.

Eftersom allt färre spelar och eftersom staten bara kompenserar mellan 80 och 90 procent av inkomstbortfallet drabbas till exempel kulturen av ett minus på 18 miljoner euro.

Antti Kurvinen står vid ett bord på en presskonferens.
Bildtext I tisdags berättade Antti Kurvinen för allmänheten hur regeringens sparbeslut drabbar de olika sektorerna inom konst- och kulturfältet.

Enligt Marin omvärderar man nu beslutet när man begriper hur det drabbar branschen. Det är en efterhandskonstruktion. I våras beslöt man precis hur de dåliga nyheterna skulle fördelas – men de dåliga nyheterna kändes bättre innan branschens vrede drabbade regeringen.

Det var därför Marin ringde kulturminister Kurvinen och bad honom hålla inne med informationen eftersom hon tänkte omförhandla tidigare beslut med regeringens partiledare, den så kallade kvintetten.

Det kunde förstås inte Kurvinen, vars förhållande till riksdagen trots allt vilar på lag.

Regeringen tar tillbaka obekväma beslut

På torsdagen kastade statsministern Kurvinen till vargarna och skyllde kulturfältets bristande förtroende för regeringen på honom.

För säkerhets skull upprepar vi att karln inte var med när Marin och resten av regeringen fattade de beslut han följde.

Man kan tycka vad man vill om de nedskärningar som drabbar konsten och kulturen. Knappast någon anser väl att de är eftersträvansvärda.

Men vilka nedskärningar är eftersträvansvärda eller populära?

Rent objektivt kan man ändå säga att nu också kulturbranschen blivit föremål för regeringen Marins bisarra politiska karusell som gör att de som påverkas av politiska beslut lever i ett fullständigt limbo.

Tidigare har man fattat sparbeslut som gällde polisen och Finlands akademi. Också då tog man dem tillbaka så fort det började blåsa. Och framför allt skyllde man dem på varandra.

Good cop, bad cop och fullständig förvirring.

Management by Twitter

Statsminister Sanna Marin leder nu av allt att döma regeringen på Twitter och i medierna.

På tisdag morgon twittrade hon att sparbesluten som gäller kultursektorn hävs – uppenbart utan att ha förankrat beslutet i resten av regeringen.

– Statsministern har varit i kontakt med mig och jag försöker förstå vad hon egentligen vill för att städa upp den här röran, sa finansminister Annika Saarikko (C) när hon uppenbart irriterat mötte pressen.

Samtidigt ställde sig Marin upp inför pressen och berättade att kvintetten ska sammanträda för att fatta besluten på fredag.

Några minuter tidigare sa Anna-Maja Henriksson (SFP) till Svenska Yle att hon inte hade en susning om när det skulle bli något möte.

Om det finns förvirring inom regeringen är den knappast mindre inom de många organisationer som är beroende av inkomster från Veikkaus.

Ropa högt så får du pengar!

Regeringspartierna lyssnar nu till dem som ropar högst i sin egen omedelbara närhet.

Så var det också med vetenskapen och polisen. Polisledningen gick man till mötes när den hotade med samarbetsförhandlingar i offentligheten. Då spelade Saarikko den goda polisen.

Nu har Marin badat bastu med musikerna.

Good cop, bad cop – fullständig förvirring.

Så vem gäller de nya besluten som ska fattas egentligen? Är det de som badat bastu på Villa Bjälbo eller alla som drabbats av inkomstborfall från Veikkaus?

Saarikko sa i dag att eventuella kompensationer måste gälla alla. 

Då talar vi inte längre om 18 miljoner – snarare om 80 miljoner.

Då handlar det också om allt från idrott och hästavel till ungdomsverksamhet och organisationer inom social- och hälsovården.

Och även om man hittar pengar för att stödja dem nästa år. Vad händer sen?

Problemet kräver en långsiktig lösning

Ännu har man inte en susning om hur man ska kompensera inkomstbortfallet från Veikkaus på lång sikt.

En arbetsgrupp har föreslagit att alla de verksamheter som i dag är beroende av pengar från penningspel ska finansieras direkt av staten.

Men det är fråga om mycket pengar. Och det borde bli fråga om ännu mer eftersom det inte är hållbart att socialt underlägsna spelberoende ska bekosta kultur och idrott i en välfärdsstat.

Hittills har regeringen bara lyckats ge ett halvdant lagförslag som stärker Veikkaus roll – men som inte får bukt med den casinoverksamhet som pågår i varenda bybutik.

Regeringspartierna kommer inte att lösa det här problemet genom att spela good cop, bad cop på Twitter.