Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny kalldusch för TPS på hemmaplan – EIF stal poäng efter sen straff, VPS kan säkra ligaplatsen på lördag

Uppdaterad 14.10.2021 22:42.
Kasper Hämäläinen.
Bildtext Kasper Hämäläinens TPS har en tung vecka bakom sig.

Lördagen kan bli en stor dag för VPS. Ett sent EIF-straffmål i Åbo försvårar TPS säsongsslut ytterligare, samtidigt som Vasalaget avslutar division 1-säsongen med två matchbollar.

Ännu för en vecka sedan såg allt väldigt ljust ut för TPS. Men efter två riktigt mörka höstkvällar hemma på Kuppis är det inte alls lika muntra miner bland de svartvitrandiga.

Förra fredagen förlorade man förstaplatsen i Ettan efter en hemmaförlust mot VPS, i kväll i den näst sista omgången mot Ekenäs IF missade TPS chansen att säkra en kvalplats och sätta press på Vasalaget i kampen om direktplatsen uppåt.

– Det blev en rörig match, särskilt på slutet var det Hawaiifotboll från ena ändan till den andra och tillbaka, grämer sig TPS-backen Rasmus Holma för Ruutu efter hemmakrysset.

EIF inledde rätt piggt i höstrusket, men TPS vaknade vartefter. Den första halvleken var ändå allt annat än sprakande – i stället fick publiken sig en dos dramatik i den andra halvan.

Hemmaglädjen var stor efter en dryg timmes spel. TPS testade lyckan på en hörna och kaptenen Holma stod på rätt ställe. Mittbacken fick pannan på bollen vid bakstolpen bakom EIF-keepern Mehdi El Moutacim och värdarna hade fått in ett viktigt ledningsmål.

– Det är synd att de nickar in en hörna från bakstolpen, trots att vi tränat på just sådant. Vårt försvarsspel i eget straffområde kan bli bättre, tycker EIF:s Xhevdet Gela.

"Kan inte vara nöjda"

1–0 för hemmalaget var inte orättvist. Före Holma hade yttern Serge Atakayi sumpat ett praktläge, och ett tag efter öppningsmålet fick Kasper Hämäläinen i väg ett långskott som såg ut att smeka ytterstolpen.

Med drygt tio minuter kvar skapade gästerna oreda i TPS-straffområdet. Det ledde till att hemmabacken Juhani Pikkarainen stämplade EIF-svensken André Österholm och domaren Mikko Leino pekade mot straffpunkten.

Österholm, värvad från allsvenska Sirius inför säsongen, var hur säker som helst från elva meter då målvakten Jere Koponen samtidigt hoppade åt fel håll.

André Österholm löper med bollen i fötterna.
Bildtext André Österholm satte sitt tredje mål för säsongen (arkivbild).

– Vi fortsatte att kämpa och tacklade och slet i 90 minuter. Vi kan vara stolta över vår inställning, säger Gela som tycker att det var rättvist med oavgjort.

EIF är på femte plats just nu och kan inte nå högre. För TPS kan dagens poängtapp vara avgörande med tanke på seriesegern.

– Man kan inte vara nöjd med resultatet, särskilt med tanke på att vi ledde. Vi visste att det inte blir lätt, men i ledningsposition borde vi ha kunnat lugna ner spelet, både med och utan boll, suckar Holma.

Åbolaget är fortfarande en poäng efter VPS efter dagens kryss. Vasalaget spelar sin näst sista match i årets division 1 på lördag, borta mot Gnistan, och kan med en seger säkra uppflyttningen redan då.

Dessutom skuggas TPS av RoPS. Rovaniemilaget är fem pinnar bakom, men har spelat en match mindre. I sista omgången reser TPS till just Rovaniemi.

Tabelltoppen i division 1
LagMatcherPoäng
1. VPS2548
2. TPS2647
3. RoPS2542

Division 1

TPS–EIF 1–1 (0–0)

64' Rasmus Holma 1–0

80' André Österholm 1–1 straff