Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronavaccinet Janssen ska ersätta AstraZeneca då nuvarande vaccinsatsen blir gammal – erbjuds endast till personer över 65 år

Från 2021
Janssen vaccinet i en hand.
Bildtext Coronavaccinet Janssen hör till det amerikanska Johnson & Johnson.
Bild: /All Over Press

Från och med slutet av oktober kan coronavirusvaccinet Janssen fås istället för AstraZeneca. Båda vaccinen är Vaxzevria-vaccin och ges endast till personer över 65 år fyllda. AstraZeneca ges inte efter den 30 november eftersom vaccinsatsen blir gammal.

"AstraZenecas Vaxzevria kommer inte längre att erbjudas som den första vaccindosen från och med nästa vecka, eftersom samma vaccin inte längre kan erbjudas för den andra dosen sex veckor senare. Det här beror på att vaccinsatsen blir gammal", säger Mia Kontio, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmeddelande.

Innan coronavaccinsatsen blir gammal kan vaccindoserna användas som normalt som andra och tredje vaccindos.

Den nationella rekommendationen är att inte ge Vaxzevria-vaccin, alltså ett adenovirusvektorvaccin, till personer under 65 år, men det kan erbjudas till personer mellan 18-64 om hen av någon anledning inte kan ta ett mRNA-vaccin, till exempel på grund av allergi.

”MRNA -vaccinet är bra för nästan alla. I sällsynta fall där mottagaren av mRNA-vaccinet har haft en anafylaktisk reaktion på vaccinet eller någon av dess komponenter kan en andra dos mRNA -vaccin inte ges. I det här fallet måste ett adenovirusvektorvaccin användas," säger Kontio.

Ger samma skydd som AstraZeneca

Likt AstraZeneca finns det med Janssen en mycket sällsynt risk för blodpropp hos i synnerhet personer under 65. Den skyddande effekten är också densamma som AstraZeneca.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar också en boosterdos sex månader efter den första dosen av Janssen-vaccinet.

”För närvarande kommer det mest Biontech-Pfizers Comirnaty-vaccin, som är ett mRNA-vaccin, till Finland. Majoriteten av befolkningen kommer framöver att erbjudas främst det här vaccinet. Men om en person över 65 år inte vill få mRNA-vaccinet kan han eller hon erbjudas Janssen adenovirusvektorvaccin, säger Kontio.

Källa: THL