Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Fulet är en hjärtslitande och genuint otäck historia om mobbning

Uppdaterad 15.10.2021 12:42.
Två kvinnor brottas och griper varandra om nacken.
Bildtext Åsa Wallenius och Anja Bargum spelar radarparet som skoningslöst mobbar sin klasskamrat - tills saker går riktigt fel.

Det ges en kraftfull skildring av sorg och fasa när Nylands Svenska Ungdomsförbund sätter upp skolpjäsen Fulet, baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist.

”Fulet” kallas hon, den lilla konstiga tjejen som varit utstött och undanknuffad ända upp i gymnasiet (Johanna af Schultén). Egentligen är hennes namn Juliette, men öknamnet har hängt med så länge att det är knappt någon som minns vad hon heter på riktigt.

Medan de flesta av skolans elever nöjer sig med att ignorera henne har hon två riktiga plågoandar, Kim och Sandra (Åsa Wallenius och Anja Bargum i rollerna som det obehagligt vanliga radarparet). En fredagseftermiddag får de ett kul infall, att lura in Fulet i en av skolans trånga förvarningsskåp och låsa dörren, vilket visar sig ha fruktansvärda följder ...

Fulet baserar sig på en novell av den svenska skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist vars verk – exempelvis den flerfaldigt filmatiserade vampyrromanen Låt den rätte komma in (2004) ofta hämtar sin känslomässiga styrka ur skildringar av mobbning, utsatthet och ensamhet. Pjäsen riktar sig till elever i högstadiet och gymnasiet.

En kvinna i orange tröja i starkt ljus mot en svart bakgrund.
Bildtext Fulet tar en vändning mot skräckgenren då mobbarna försöker fly ansvaret för vad de gjort.

Även denna uppsättning av Lindqvists novell Fulet förvaltar väl den stämning av sorg och fasa som häftar vid skildringar av mobbning. Fulet är en liten men hjärtslitande berättelse som i Arn-Henrik Blomqvists regi blir en genuint otäck historia om de följder som mobbning kan ha.

Pjäsen har satts upp av Nylands Svenska Ungdomsförbund. Pjäsen kommer att spelas i Helsingfors, Åbo och Vasa.

Fulet av John Ajvide Lindqvist. Dramatisering Gustav Tegby. På scen: Anja Bargum, Johanna af Schultén, Åsa Wallenius. Regi Arn-Henrik Blomqvist. Ljus: Matti Raita. Scenografi Johan Isaksson.

Artikeln uppdaterad 15.10.21 kl 12:24 och 12:41. En oriktig formulering om att pjäsen kommit till på Folktingets initiativ ströks. Pjäsen riktar sig till elever i både gymnasiet och högstadiet.