Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Trumps tidigare kompanjon Steve Bannon riskerar åtal för domstolstrots efter vägran att samarbeta med kongressutredning om 6 januari-upploppet

Från 2021
Uppdaterad 14.10.2021 23:19.
Steve Bannon
Bildtext Steve Bannon.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Donald Trumps tidigare chefsstrateg och medarbetare Steve Bannon riskerar att åtalas för domstolstrots. Kongresskommittén som utreder upploppet på Kapitolium den 6 januari meddelade på torsdagen att den nästa veckas tisdag röstar om ifall Bannon åtalas.

Kongresskommittén som utreder upploppet på Kapitolium den 6 januari meddelade på torsdagen att den nästa veckas tisdag röstar om ifall Bannon åtalas.

Orsaken är att Bannon nobbat kallelsen att vittna inför kommittén.

Kommittén har kallat in Bannon som vittne och begärt dokumentation av honom eftersom han hade kontakt med Donald Trump innan det våldsamma upploppet bröt ut.

Bannon har via sina advokater meddelat att han inte tänker samarbeta med hänvisning till ex-presidenten Donald Trumps direktiv. 

Trump har instruerat sina tidigare medarbetare att inte samarbeta med kommittén och åberopat så kallad “executive privilege”, det vill säga ett juridiskt skydd som omfattar presidentämbetet.

Om kommittén röstar för ett åtal, så går ärendet vidare till justitieministeriet som avgör om en rättsprocess inleds mot Bannon. En eventuell process antas dra ut på tiden i flera månader.

Kongresskommittén vill också höra Meadows och Scavino

Kongressutredningen inleddes i juli på initiativ av demokraternas starka kvinna Nancy  Pelosi, för att gå till grunden med vad som skedde i samband med upploppet den 6 januari som resulterade i att fem personer dog. 

Kommittén anser att det ännu finns obesvarade frågor särskilt kring vad ex-presidenten gjorde och vem han kommunicerade med under de dramatiska timmarna medan upploppet pågick.

Inför attacken höll Trump att eldfängt tal inför sina anhängare där han bland annat uppmanade dem att “strida så in i helvete.”

Republikanerna har förhållit sig skeptiskt till utredningen och ser den som politiskt motiverad.

Endast två republikaner ingår i kommittén, de Trumpkritiska kongressledamöterna Adam Kinzinger och Liz Cheney, bredvid sju demokrater.

Kommittén har också kallat in tre övriga Trump-medarbetare att vittna: den tidigare stadschefen Mark Meadows, sociala medie-chefen Dan Scavino och Kash Patel, en tjänsteman som jobbade vid försvarsministeriet Pentagon.

Det är tillsvidare oklart om de tänker samarbeta med utredningen.

Artikeln uppdaterad kl 23.13 med ytterligare information.