Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Riksdagen klubbade igenom covidintyget – vad innebär det för dig? Se vår Arenasändning i efterskott här

Från 2021
Uppdaterad 15.10.2021 18:50.
Svenska Yle live: Redan på lördag kan nattklubben kräva covidintyg –vad innebär det i praktiken? - Spela upp på Arenan

Redan på lördag kan bland annat nattklubbar och restauranger börja kräva covidintyg av sina kunder. Riksdagen klubbade på fredagen igenom den lagändring som möjliggör covidintyg. Vi sände direkt på Arenan och träffade bland andra nattklubbsägare och studerande.

Covidintyg har redan införts i flera länder i Europa, bland annat i Danmark och Frankrike. I Finland har restaurangbranschen samt kultur- och evenemangsbranschen länge krävt att också Finland ska ta intyget i bruk för att man ska slippa coronaepidemins restriktioner.

Riksdagen godkände sent under tisdag kväll innehållet i det lagförslag som berör covidintyget, eller coronapasset som det också kallas. På fredagen klockan 13 samlades riksdagen till plenum för att rösta om att godkänna intyget, Omröstningen var i praktiken bara en formalitet, eftersom innehållet i lagförslaget redan var godkänt.

Österbotten är en av de regioner i landet som befinner sig i spridningsfasen av coronaepidemin och där krogarna därför har begränsade öppettider. Alkoholutskänkningen måste avslutas vid midnatt och krogarna måste stänga senast klockan 01. Barerna får också bara ta in hälften av kundmängden. De restauranger och krogar som börjar kräva covidintyg från och med lördag slipper alla de här restriktionerna.

Vad säger nattklubbsägare, studerande och Vasabladets ledarskribent om covidintyget?

Flera barer och nattklubbar i Vasa har redan meddelat att de kommer att införa covidintyg så fort det blir möjligt. Till dem hör nattklubben Fontana där vd Susanna Tuohiniemi ser fram emot covidintyget.

Yökerhon sisäänkäynti.
Bildtext Fontana i Vasa.
Bild: Sami Pöntinen / Yle

I vår direktsändning besökte vi Fontana för att ta reda på hur det kommer att gå till i praktiken då nattklubbskunderna ska visa upp sina intyg. Vi träffade också Åbo Akademis studentkårsstyrelsemedlemmar Niklas Grönholm och Julia Liewendahl för att kolla hur man inom studielivet ställer sig till covidintyg. Dessutom hade vi med oss vd:n för Turism- och restaurangförbundet Timo Lappi för att höra hur mycket covidintyget egentligen hinner hjälpa den redan hårt drabbade restaurangbranschen.

I studion fick vi besök av Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm som har följt med den politiska långdansen kring att införa covidintyget. Studiovärd för fredagens direktsändning var Kati Enkvist.

Du kan se sändningen på Arenan här.

Diskussion om artikeln