Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk miljöaktivist fick femton månader i fängelse – ville förbättra sophanteringen i sin hemstad

Från 2021
En man i ljusblå skjorta står på en sandväg, i bakgrunden en vacker grönska.
Bildtext Vjatjeslav Jegorov har arbetat för förbättringar av sophanteringen i sin hemstad. Han är en av en lång rad av aktivister i Ryssland som dömts till hårda straff.
Bild: Kerstin Kronvall

Vjatjeslav Jegorov som har försökt förbättra sophanteringen i sin hemstad Kolomna har dömts till femton månaders fängelse. Det betyder att ytterligare en av maktens kritiker förpassades till fängelse i Ryssland.

Miljöaktivisten Vjatjeslav Jegorov har ett femton månaders fängelsestraff framför sig. Hans brott är att han gång på gång har försökt få till stånd förbättringar i sophanteringen i sin hemstad Kolomna som ligger sydost om Moskva.

Han har bland annat aktivt protesterat mot att det forslades sopor från Moskva till Kolomna där soptippen var överbelastad redan sedan tidigare.

De protesterna ledde till resultat och nu har den gamla, undermåliga soptippen stängts och en ny anläggning öppnats.

En domstol i Kolomna dömde på torsdag kväll Vjatjeslav Jegorov enligt paragraf 212.1 i den ryska strafflagen. Han åtalades för att upprepade gånger ha uppmanat människor att delta i protester och åklagaren yrkade på tre års fängelse.

Domaren Galina Makarova avgjorde fallet och Jegorov fick alltså ett ovillkorligt fängelsestraff på ett år och tre månader.

Fick en varning för att ha försökt skaffa skyddsutrustning till sjukhus

Svenska Yle har också tidigare rapporterat om Jegorovs arbete.

I juni i år då han väntade på att domstolsbehandlingen skulle börja talade han om hur det känns illa att hans familj lider på grund av hans aktivism. Men han kände att han måste arbeta för det som han anser vara rätt.

Han råkade illa ut också i början av coronaepidemin. Då gällde det bristen på skyddsutrustning på stadens sjukhus.

Jegorov ville hjälpa till att skaffa utrustning men kallades då till polisen för förhör och fick en varning.

Många ryska aktivister har under den senaste tiden fått hårda straff, både höga böter att betala och långa fängelsedomar att sitta av.