Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Emmi Alanens, Adelina Engmans och Juliette Kemppis Växjö DFF degraderas från damallsvenskan – laget har bara gjort sex mål i år

Från 2021
Emmi Alanen spelar fotboll.
Bildtext Emmi Alanen har stått för hälften av lagets mål.
Bild: TELLA Pictures/Fredrik Jonasson/AOP

Tre lag upp, ett ner. Så ser förändringarna ut då damallsvenskan inför säsongen 2022 utökas med två lag. Det står nu klart att Växjö DFF får tacka för sig, medan Umeå IK är ett av tre lag som avancerar.

Förra året slutade Växjö DFF sexa i damallsvenskan och inför säsongen 2021 tippade många att laget igen skulle kunna nå en mittenplacering.

Så gick det inte. Med två omgångar kvar att spela står det klart att Växjö slutar sist och får ta ny fart i elitettan.

För att hoppet om förnyat kontrakt skulle leva var Växjö piskat att bortabesegra Linköping på torsdagskvällen. Linköping tog ledningen med 1–0 i den 30:e minuten och 17 minuter senare stod det 5–0.

– Man kan inte må bra om man förlorar med 5-0. Det var en jättejobbig match, säger Växjös lagkapten och finska landslagsspelaren Emmi Alanen till SVT.

Olga Ahtinen fick 62 minuter på Linköpings mittfält innan hon blev utbytt, medan reservmålvakten Anna Koivunen såg matchen från bänken.

En seger på tjugo matcher

Alanen är en av fyra finländare i Växjö. I klubben spelar även Vera Varis, Adelina Engman och Juliette Kemppi. Landslagsspelarna Kemppi och Engman anslöt till Växjö i somras.

Växjös saldo är nu 1–5–14 och målskillnaden förkrossande: 6–31. Alanen har gjort tre av lagets sex mål i år.

– Om man inte gör några mål är det svårt att vinna matcher, säger Alanen till SVT.

– Vi hittade ändå en bra känsla efter sommaruppehållet och gjorde några mål också. Jag tycker att vi skapat målchanser men det har inte gått hela vägen.

Klivet upp för Åland Uniteds tidigare tränare

Att Växjö degraderas innebär att AIK har säkrat sitt kontrakt. I AIK, som tränas av Maiju Ruotsalainen, spelar Milla-Maj Majasaari, Jenny Danielsson, Emma Santamäki och Kaisa Collin.

Damallsvenskan utökas från 12 till 14 lag säsongen 2022. Det står redan klart att Umeå IK tar klivet upp. Umeå tränas av ålänningen Samuel Fagerholm som förra året lotsade Åland United till en dubbel.

Umeås anfallare Henna Honkanen toppar elitettans skytteliga och Vilma Koivisto är ordinarie på lagets mittfält.

Ria Ölings Rosengård är nära guldet i damallsvenskan. Med tre omgångar kvar har Rosengård fem poäng till godo på Häcken.

Om resultaten går Rosengårds väg kan laget säkra guldet redan på söndag.

Resultat:

Linköping–Växjö DFF 5–0 (4–0)
30' Yuka Momiki 1–0
35' Alva Selerud 2–0
37' Heidi Ellingsen 3–0
42' Uchenna Kanu 4–0
47' Amalie Vangsgaard 5–0

Diskussion om artikeln