Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Blir det nu fest natten lång – med covidintyget på fickan?

Från 2021
Uppdaterad 15.10.2021 16:00.
nattklubb, folk på nattklubb
Bildtext Nattklubbarna kan troligtvis hålla öppet längre än på länge under helgen.
Bild: Lehtikuva

Riksdagen godkände som väntat coronaintyget med klar majoritet i dag. Nu funderar Regionförvaltningsverket och restaurangerna på hur intyget ska implementeras.

En fråga som dryftas är hur man ska hantera krogkunder som vid midnatt plötsligt saknar covidintyg - ska de slängas ut?

På en nattklubb kan festandet redan vara i full gång då lagen träder i kraft, frågan är vad man gör då klockan slår tolv. Ett alternativ är att utrymma hela klubben då vid midnatt och sen släppa in alla de kunder som har ett coronaintyg. 

– Man kan fråga sig om det är vettigt att köra ut festfolket för att sedan ta in dem igen. Vi hade hoppats på en lite annorlunda tidtabell för lagen, men så här är det ibland. Reglerna träder i kraft och då ska de följas, säger Mäki.

Riku-Matti Lehikoinen, alkoholförvaltningens enhetschef vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland, säger till Yle Uutiset att regionförvaltningsverkens inspektörer inte har rätt att be kunderna att visa sina covidintyg. I stället kommer man att fråga krögarna om de kollat sina kunders intyg.

– Om vi misstänker att man låtit bli att be någon att visa sitt intyg kan vi beordra personalen att kolla det. De som inte har ett intyg måste slängas ut, säger Lehikoinen.

Coronaintyg = få restriktioner, inget coronaintyg = många restriktioner

En restaurang som börjar använda covidintygen kan hålla öppet utan några restriktioner. Det betyder bland annat att nattklubbar för första gången på länge kan hålla öppet till efternatten.

Alla restauranger tar ändå inte i bruk covidintygen ännu den första natten, eller överhuvudtaget.

En del företagare anser att intyget är för krångligt.

Den stora restaurangkoncernen Noho Partners har enligt Ilta-Sanomat beslutat att ta i bruk intyget direkt under helgen och samtidigt öppna de nattklubbar som varit stängda en längre tid.

Koncernen äger 200 restauranger, nattklubbar och pubar runtom i Finland.

En restaurang som inte börjar använda coronapasset måste fortsätta följa de nuvarande coronabegränsningarna.

I huvudstadsregionen, Österbotten, Mellersta Österbotten, Egentliga Finland, Satakunta och Päijänne-Tavastland får restauranger vara öppna från klockan fem på morgonen till klockan ett på natten. Det är tillåtet att servera alkohol från klockan nio på morgonen till midnatt.

Dessutom begränsas antalet kundplatser ifall en restaurang inte tar i bruk covidintyget. En restaurang får använda 75 procent av sina platser, medan en bar eller nattklubb kan använda hälften av sina kundplatser.

Artikeln bygger delvis på Yle Uutisets artikel Eduskunnalta odotetaan vahvistusta koronapassille – aluehallintovirastot pohtivat käytäntöjä kuumeisesti yhdessä ravintoloiden kanssa av Eino Kossila. Artikeln är översatt av Frida Holmberg.

Artikeln uppdaterades med att riksdagen godkände covidintyget.