Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen misstänker att Kongsbergsförövaren begick morden på grund av sjukdom

Från 2021
Uppdaterad 15.10.2021 16:50.
En polis sitter bakom en mängd mikrofoner.
Bildtext Polisinspektör Per Thomas Omholt berättade på presskonferensen att polisen inte tror att förövaren planerade dådet någon längre tid.
Bild: EPA-EFE/Terje Bendiksby

Den 37-åriga danska mannen som misstänks för pilbågsmorden i Kongsberg i Norge har överlämnats till hälsovården. Enligt polisen har misstanken om att mannens psykiska hälsa var huvudorsaken till attacken stärkts. I dag beslutade en domstol att häkta mannen.

Polisen i Norge uppger att mannen som misstänks för de dödliga attackerna i Kongsberg inte verkar ha planerat dåden under någon längre tid.

– Den hypotes som stärkts under utredningen är att han tänkt de här tankarna på förhand, men inte länge. Men det här är en hypotes inte facit, sa polisinspektör Per Thomas Omholt under en presskonferens på fredagen.

Omholt säger att polisen fortfarande arbetar med flera hypoteser kring mannens motiv. Bland dem finns till exempel hämnd, impulser, sjukdom och ett jihadistiskt motiv.

– Den hypotes som stärkts mest under utredningens första dagar är sjukdom, sa Omholt.

Det betyder att mannen kan ha varit otillräknelig då han begick brotten.

Mohammed Shaban såg då gärningsmannen siktade på hans kompis med pil och båge - Spela upp på Arenan

Överlämnades till sjukvården

Den 37-åring som misstänks för attackerna har överlämnats till sjukvården under torsdagen.

– Det är en bedömning av hans hälsosituation, sa polisadvokat Anne Irén Svane Mathiassen till medierna.

I praktiken har det att han överlämnats till sjukvården bara betydelse för var han sitter häktad, enligt Mathiassen.

En domstol beslutade i dag att mannen ska hållas häktad i fyra veckor. Han belades också med besöks- och brevförbud. 37-åringen deltog inte i häktningsförhandlingarna.

Ska genomgå fullständig rättspsykiatrisk undersökning

Mannen misstänks för fem mord och tre mordförsök. På torsdagen uppgav norska myndigheter att alla tre personer som skadades i attacken har kunnat lämna sjukhuset.

Polisen uppgav under presskonferensen att mannen erkänt de faktiska omständigheterna men att han inte ännu erkänt brott.

Det har tidigare rapporterats att mannen konverterat till islam och att han kan ha haft radikala kontakter. Omholt ville inte under presskonferensen kommentera vad polisen kommit fram till i utredningen av de här uppgifterna.

Däremot sa Omholt att den misstänkta gärningsmannen varit samarbetsvillig under förhören och att redogörelser överensstämmer med resultaten av polisens andra utredningsarbete.

Svårt att skilja sjuka från terrorister

Den norska säkerhetstjänsten PST uppgav på onsdagen att attacken i Kongsberg, som krävde fem människors liv, kan ha varit ett terrorbrott.

– Själva handlingen framstår som om det kunde ha varit en terrorhandling men motivet måste utredas vidare, sade Hans Sverre Sjøvold, chef för norska säkerhetstjänsten, PST, under en presskonferens på torsdagen.

På fredagen uppgav polisen att attacken inte i nuläget rubriceras som terrorbrott, men att det kan ändras under utredningen. Enligt norsk strafflag är terrorbrott till exempel brott vars motiv varit att injaga allvarlig rädsla hos en befolkning.

Mannen har enligt bekanta och barndomsvänner lidit av allvarliga mentala problem och det är oklart om han är tillräknelig. Om den rättspsykiatriska undersökningen kommer fram till att 37-åringen var otillräknelig då han begick morden kommer han sannolikt att dömas till tvångsvård.

– Det är svårt att skilja på terror och psykiatriska fall. Vi kan stå inför en person som inte är tillräknelig, säger Arne Christian Haugstøyl som är kontorschef vid PST till Aftenposten.

Källor: VG, NRK, Aftenposten