Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dickens damer taggade inför comebacken till Europacuperna – lagkaptenen Lindahl: "Det gäller att smälla på mer än i FM-serien"

Anna Lindahl håller i bollen med en hand.
Bildtext Dickens Anna Lindahl förväntar sig tuffare tag på lördag. (arkivbild)

I nästan 40 år har Dicken väntat på att få spela europeisk klubbhandboll igen. På lördag kommer SSV Brixen Südtirol på besök till Britashallen och de regerande mästarna är redo att plocka fram sitt bästa kunnande inför hemmapubliken.

– Jag lovar att vi kommer att bjuda på jämnare motstånd än senast.

Det säger Helsingforslagets lagkapten Anna Lindahl då hon får höra hur det gick hösten 1982 då Dicken mötte Stockholmspolisens IF i den första omgången i Europacupen.

Svenskorna vann den första matchen med 29–5 och den andra med siffrorna 30-11.

Nu har Drumsödamerna väntat i närmare 40 år för att få spela europeisk klubbhandboll igen. Den här gången deltar laget i EHF European Cup (tidigare känd som Challenge Cup) och för motståndet står de sjufaldiga italienska mästarna SSV Brixen Südtirol.

– Vi står inte inför någon omöjlig uppgift. Jag tror inte att någondera laget kommer att ta sig enkelt vidare, resonerar Lindahl.

Dickens damer under timeout.
Bildtext Ken Sirenius har koll på lördagens motståndare. (arkivbild)

Även vid tränarbänken är tongångarna försiktigt positiva.

– Vi går absolut för seger på lördag, men den kommer via fokus på den egna insatsen. Om vi lyckas kommer det att gå vägen, säger tränaren Ken Sirenius.

“Som lag står vi inför en ny situation”

Ingen i Dicken har rutin från europeiska klubblagsmatcher och det skapar vissa frågetecken inför det första delmötet. Då även damlandslaget spelat sparsamt under de senaste säsongerna är det svårt att säga hur finländskorna reagerar då de möter obekanta motståndare.

– Visst har största delen av våra spelare spelat dam- eller juniorlandskamper, men som lag står vi inför en ny situation. Det är svårt att säga hur vi hanterar läget, säger Lindahl.

– Jag ser Europamatcherna som en väldigt positiv utmaning. Jag tror att våra spelare vet vad det går ut på, fortsätter Sirenius.

Dicken har någorlunda koll på hur italienskorna spelar och rent fysiskt borde skillnaden mellan lagen inte vara alltför stor.

– Som tur är har de inga tvåmetersspelare. Vi ska kunna utmana dem i båda ändorna av planen, säger Lindahl som ändå lyfter ett varningens finger.

– Det gäller att smälla på mer än i FM-serien. I Finland tillåts inte tillräckligt hårt spel, vilket kan gynna motståndarna. Vi måste vara redo för en mer fysisk handboll.

Måste stoppa landslagstrio

Dickens motståndare SSV Brixen Südtirol har vunnit sju italienska ligatitlar, men den senaste grönvita triumfen firades våren 1985.

Förra säsongen slogs laget från Sydtirolen ut i semifinal. Årets ligaspel har Hurbert Nössings trupp inlett med fyra segrar på lika många matcher. 

Enligt Ken Sirenus måste hans adepter vara förberedda på "smuggelspel".

– De spelar en ganska jobbig och avig handboll som vi nordbor inte är vana vid. De kör med klassiska kombinationer som gurkburken och vi måste hela tiden vara på tårna.

Sirenius har sett Brixens alla fyra matcher och sammanställt videosammandrag åt sina spelare. Det är framför allt landslagstrion Glada Babbo, Giorgia Di Pietro och Monika Prünster som det gäller att se upp med.

– Vänsteryttern Babbo är deras bästa spelare, medan Di Pietro är den viktigaste då hon styr anfallsspelet. Även målvakten Prünster är duktig. De spelar cirka 80 procent av matcherna med samma uppställning.

Brixens landslagsspelare Giorgia Di Pietro försöker sig på ett genombrott i en landskamp mot Ungern.
Bildtext Giorgia Di Pietro är en av Brixens landslagsspelare.

Med vilka vapen ska ni kämpa om segern?

– Med ett fungerande försvarsspel plus kontringar ska vi kunna rubba dem. Anfallsspelet kommer att bli en utmaning, men jag litar på att laget tänder till och plockar fram höstens bästa spel.

Vädjar till hemmafansen

Dicken har inlett säsongen med två bortamatcher. Mot HIFK blev det en uddamålsförlust och i tisdags slog laget KyIF med 27–18.

Lördagens drabbning mot Brixen blir lagets första hemmamatch utan publikrestriktioner sedan coronaviruset slog till våren 2020.

Därför hoppas duon Lindahl och Sirenius att laget får ett behövligt stöd från läktarplats.

– Nu om någonsin lönar det sig att komma och kolla på internationell handboll. Klubben har ansträngt sig för att vi ska kunna delta och hoppas publiken hittar till hallen, avrundar lagkaptenen Lindahl.

– Kom och kolla! Vi behöver allt stöd, hälsar tränaren Sirenius.

Lördagens match mellan Dicken och SSV Brixen Südtirol börjar klockan 16. Returen spelas lördagen den 23 oktober i Brixen, eller Bressanone om man föredrar det italienska namnet på staden som ligger 50 kilometer från den österrikiska gränsen.