Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Byggboomen har slagit till i Ingå

Från 2021
Uppdaterad 22.10.2021 05:53.
Våningshusen i Ingåstrand byggs i fyra våningar.
Bildtext Ingåstrand är ett av områdena där det byggs just nu. I det här skedet byggs två våningshus med 16 lägenheter i respektive hus. I ett senare skede byggs ett tredje och möjligen också ett fjärde våningshus och ett antal flerbostadshus på området.
Bild: Maria Wasström/Yle

Efter en paus på flera år byggs det både radhus och flervåningshus i Ingå. Efterfrågan på alla slags boendeformer är stor.

Det är inte bara stora hus med trädgårdar som lockar folk till landsbygden idag. Många väljer hellre ett bekvämt, modernt boende i närheten av service.

Den trenden är tydlig i Ingå. Det byggs och planeras lägenheter på flera håll i kyrkbyn och lägenheterna säljs i många fall redan innan de är klara.

Fastighetsmäklare Anders Lundström i Ingå.
Bildtext Fastighetsmäklare Anders Lundström märker en tydlig skillnad jämfört med situationen före coronan men tror att den största orsaken till goda försäljningssiffror är att Ingå har lyckats skapa en bra image och att fått folk därför fått upp ögonen för platsen.
Bild: Maria Wasström/Yle

– Det finns en efterfrågan på alla slags hus och lägenheter i Ingå, säger fastighetsmäklare Anders Lundström på Aktia fastighetsförmedling.

Nya radhus nästa år

Det senaste tillskottet av projekt är tre radhuslängor strax bakom restaurang Mamma Mia nära småbåtshamnen i Ingå. Radhusen placeras vid grönområdet mellan gamla brandstationen, skateparken och Ingå å. Projektet går under namnet Bostads ab Inkoon Aallotar och genomförs av VN Bygg.

Vita radhus längor omgivna av gröna träd och gräsmattor.
Bildtext Så här är det tänkt att radhusen Inkoon Aallotar ska se ut. Längst bak skymtar den gamla brandstationen och till höger utanför bilden byggs den nya Kyrkfjärdens skola.
Bild: VN Bygg

– Ingå har drive för tillfället. Många projekt är på gång eller i startgroparna. Kommunens eget initiativ att marknadsföra kommunen har gjort att många har fått upp ögonen för Ingå, säger John Lindqvist, vd för VN Bygg.

John Lindqvist, vd på VN Bygg
Bildtext John Lindqvist på VN Bygg tror starkt på att platsen som idag ser lite vildvuxen ut kommer att bli ett trevligt bostadsområde strax intill Ingå å och nära till all service i kyrkbyn.
Bild: Maria Wasström/Yle

De stigande materialpriserna har gjort att det varit svårt att fastställa priserna för lägenheter.

– Så hemskt dyra priser blir det inte, men ett sådant här läge har sitt pris i sig förstås, säger Lindqvist.

Efterlysning på rimligt prissatta bostäder

För tillfället verkar alla slags prisnivåer hitta sina köpare i Ingå. Utbudet av moderat prissatta lägenheter skulle gärna få vara större säger kommundirektör Robert Nyman. Ett projekt med flervåningshus på Tallvägen i närheten av den nuvarande brandstationen förföll tidigare i höstas men där hoppas kommunen nu hitta nya samarbetspartners.

Kommunens tomtförsäljning har däremot gått bra. Ingå kommun har sålt åtminstone nio tomter hittills i år, vilket är en betydlig ökning om man jämför med tiden före pandemin.

Bekvämt och modernt

Trots att det för tillfället byggs och planeras flera projekt säger fastighetsmäklare Anders Lundström att efterfrågan är större än utbudet.

– Det skulle gärna få finnas flera objekt till salu: bekväma höghus med hiss, radhus, småhus, familjebostäder, ja allt, säger Lundström.

Radhusen som byggs vid Heimgårdsvägen i Ingå.
Bildtext Fyra radhuslängor byggs i Heimgård med åkrar och skog som närmaste granne. Avståndet till Ingå kyrkby är drygt en kilometer.
Bild: Maria Wasström/Yle

Han är själv mäklare för bland annat de nya radhuslägenheterna som byggs i Heimgård, drygt en kilometer från kyrkbyn mot Fagervikhållet. Det är bolaget Katajakallio, med bröderna Hendrik och Christoffer Enberg i spetsen, som bygger fyra radhuslängor med sammanlagt 18 lägenheter vid Heimgårdsvägen i Ingå.

Trots att det är mer än ett år tills lägenheterna ska vara inflyttningsklara, är redan över en tredjedel av dem sålda.

Fastighetsmäklare Kati Ståhlberg med bygget av Ingåstrand i bakgrunden..
Bildtext Kati Ståhlberg och hennes kollega har inte haft några problem att få lägenheterna i Ingåstrand att gå åt.
Bild: Maria Wasström/Yle

Fastighetsmäklare Kati Ståhlberg som marknadsför och säljer Ingåstrand-husen håller med om att det är vind i seglen. De två första fyravåningshusen som nu byggs på strandområdet intill köpcentret Strand har nästan sålts ut medan alla lägenheter i det tredje, ännu obyggda huset har reserverats. Det rör sig om sammanlagt 48 lägenheter.

På strandtomten närmare stranden kommer ännu att byggas flera lägre flerbostadshus. Ingå kommun har inlett arbetet med att bygga om kajkanten. Under byggskedet kan man ta sig till ekopunkten längs den nya vägsträckan Matrosvägen som går mellan köpcentret Strand och det första flervåningshuset.

Ny fast bosättning

Kati Ståhlberg säger att det är en bred skala av människor som köpt bostad i Ingåstrand.

– De flesta är inte från Ingå utan från huvudstadsregionen och också från övriga Västnyland. Största delen kommer att bosätta sig här, så det blir nya människor och nytt liv i Ingå centrum, säger Ståhlberg.

Hon tror att det är speciellt det havsnära läget och högkvalitativt boende som lockat köparna.

– Det är jättesvårt att hitta platser att bo så här nära havet. Här finns ju all den service man behöver på promenadavstånd.

Ståhlberg tror också att coronatiden påverkat intresset för lägenheterna i Ingåstrand.

– Många har frågat om dataförbindelser och möjligheter till distansjobb. Och de som bor på första våningen har ju faktiskt också en liten gård, säger Ståhlberg.