Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler än 15 på intensiven eller över 50 som behöver sjukhusvård – då äventyras hälso- och sjukvårdens bärkraft i Nyland

Uppdaterad 15.10.2021 13:58.
Operationssjuksköterskorna Carita Vuorenpää och Lotta Lantto vid Jorvs sjukhus i operationssalen.
Bildtext Det totala antalet coronaviruspatienter på HUS har varierat mellan 40 och 51 under den gångna veckan.

Nylands regionala samordningsgrupp har fastställt kriterier för när hälso- och sjukvårdens bärkraft äventyras och när restriktionerna följaktligen borde skärpas.

Nylands regionala samordningsgrupp konstaterade på sitt möte på torsdagen att om antalet coronapatienter i intensivvården överstiger 15, eller om antalet patienter på vårdavdelning överstiger 50, innebär detta att hälso- och sjukvårdens bärkraft äventyras.

Detta eftersom vården av andra patienter i det fallet måste skjutas upp.

“I en sådan situation anser Nylands regionala samordningsgrupp att det är nödvändigt att skärpa restaurangbegränsningarna i Nyland. Dessutom kommer samordningsgruppen att föreslå ändamålsenliga begränsningar i fråga om evenemang och offentliga tillställningar till regionförvaltningsverket”, säger gruppens ordförande och HUS ställföreträdande chefsöverläkare Jari Petäjä, i ett pressmeddelande.

Gränsen har ännu inte överstigits

På fredagen vårdades 51 coronapatienter på sjukhus inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, varav 14 personer på intensiven.

Det totala antalet coronaviruspatienter på HUS har varierat mellan 40 och 51 under den gångna veckan. Inom intensivvården har antalet patienter varit mellan 8 och 14.

Samordningsgruppen kan endast utfärda rekommendationer om restriktioner. Beslut om till exempel restaurangbegränsningar fattas av regeringen.

Just nu begränsas restaurangernas verksamhet i Nyland i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda, där restauranger får hålla öppet mellan klockan 5 och 1, och alkohol får serveras från klockan nio på morgonen till midnatt. Dessutom får restauranger använda 75 procent av kundplatserna, och barer får använda 50 procent av platserna.