Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 41 döda efter explosion i afghansk moské – det andra stora attentatet inom två veckor

Från 2021
Uppdaterad 16.10.2021 07:39.
Bild på utblåsta fönster i en moské i Afghanistan.
Bildtext En explosion ska ha inträffat vid huvudingången till moskén. Enligt ögonvittnen ska tre explosioner ha hörts.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Minst 41 personer dödades då självmordsbombare utförde ett attentat mot en shiitisk moské i afghanska Kandahar i fredags. Åtminstone ett 70-tal personer skadades i bombdådet.

Lokala poliskällor talar om 50 döda och över 100 skadade. Dödssiffran befaras ytterligare stiga.

Terrororganisationen IS-K, en av de mest extrema och våldsamma militanta jihadistgrupperna i Afghanistan, säger sig ha stått bakom attentatet.

Moskén var full med folk då explosionen inträffade under fredagsbönen, och åtminstone 15 ambulanser var snabbt på plats.

Bilder på sociala medier visar flera döda eller svårt skadade människor på golvet i moskén.

Enligt ett ögonvittne som nyhetsbyrån AFP talat med hördes det tre explosioner, en vid huvudingången, en andra på ett odefinierat ställe och en tredje på området där man tvättar händerna före bönen.

Talibanernas specialstyrkor säkrade snabbt området och uppmanade människor i Kandahar att donera blod för att hjälpa offren.

Bild på personer på gata vid moské.
Bildtext Människor samlades utanför moskén i Kandahar efter explosionen.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Andra dådet på en vecka

Attentatet kommer en vecka efter en självmordsattack i staden Kunduz som dödade minst 50 personer. IS-K tog på sig också självmordsattacken i Kunduz.

IS-K, alltså Islamic State Khorasan Province, är en regional underavdelning till terroristorganisationen Islamiska staten. IS-K är en av de mest extrema och våldsamma militanta jihadistgrupperna i Afghanistan.

IS följer den sunnitiska inriktningen av islam och anser att shiitiska muslimer, som var måltavla för fredagens attentat, är avfällingar som förtjänar att dö.

Artikeln uppdaterades med dödssiffror och IS-K:s erkännande lördag kl 7.39

Källor: AFP, Reuters, BBC