Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Marin kan ha öppnat Pandoras ask – mera pengar till kulturen betyder att hela Veikkaus-paketet öppnas

Från 2021
Uppdaterad 15.10.2021 20:44.
En något betänksam statsminister Sanna Marin i närbild.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) har twittrat att sparbesluten som gäller kultursektorn hävs – det här utan att först ha förankrat beslutet i resten av regeringen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Regeringspartiernas ordföranden, den så kallade kvintetten, möts i eftermiddag för att diskutera hur regeringen ska sy i hop stödet till bland annat kulturen.

Kulturpengarna är en försvinnande liten del av statsbudgeten, men om regeringen tar tillbaka nedskärningarna i kulturen öppnar det upp för nya beslut bland annat om ungdomsarbetet.

Regeringen beslöt i samband med budgetförhandlingarna 2020 att minskningarna av Veikkausintäkterna inte längre skulle kompenseras fullt ut 2022 och framåt.

Det är här som problemet sitter. Minskade intäkter från Veikkaus kompenseras enligt det avtalet till dryga 80 procent.

Det här beslutet har bland andra statsministern Sanna Marin (SDP) ensidigt hunnit upphäva.

På tisdag morgon twittrade statsministern att sparbesluten som gäller kultursektorn hävs – det här utan att först ha förankrat beslutet i resten av regeringen.

Enligt Saarikko så är det inte möjligt att öppna upp besluten enbart för kulturen utan då ska också hela föreningsfältet kompenseras på ett jämlikt sätt.

Annika Saarikko, taustalla keskustan banderolleja.
Bildtext Centerns ordförande Annika Saarikko sitter på statsfinanserna och förstår inte hur statsministern tänker.
Bild: Lehtikuva

Framför allt är finansministern Annika Saarikko (Centern) tagen på sängen. Också SFP lär ha svårt att förstå den snabba kovändningen.

Finansminister Saarikko har sagt att hon försöker förstå vad Marin vill göra för att städa upp härvan.

Enligt Saarikko är det inte möjligt att öppna upp besluten enbart för kulturen utan då ska också hela föreningsfältet kompenseras på ett jämlikt sätt.

Något regelrätt beslut får vi antagligen inte av kvintetten ännu i dag.

Regeringen har tillsatt en arbetsgrupp som har tid fram till december på sig att komma med ett förslag.

Antti Kurvinen
Bildtext Kulturminister Antti Kurvinen (C) har fått bära hundhuvudet för regeringens kulturpolitik trots att han inte satt i regeringen då budgetramarna slogs fast.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Regeringspartierna funderar nu skarpt på hur Veikkausförmånstagarna ska finansieras i framtiden. Regeringen har tillsatt en arbetsgrupp som har tid fram till december på sig att komma med ett förslag.

– Regeringskvintetten kommer att se över föreningsfinansieringen under budgetprocessen i höst och söker en lösning, skrev Marin på Twitter i början av veckan.

Regeringen har bestämt att minskningen av penningspelsintäkterna skulle kompenseras med sammanlagt 330 miljoner euro - och det betyder att Veikkausförmånstagarna enligt den ingångna överenskommelsen får 43 miljoner euro mindre nästa år jämfört med i år.

Nu kan allt vara öppet igen.