Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Covidintyget gick igenom i riksdagen, tas i bruk vid midnatt – intyget upprör demonstranter

Från 2021
Uppdaterad 15.10.2021 22:24.
demonstration
Bildtext Demonstranter kallar covidintyget för ett nazipass.
Bild: Lehtikuva

Riksdagen har som väntat godkänt ibruktagandet av ett covidintyg eller ett coronapass. Rösterna föll 105 för och 33 mot. Sannfinländarna och Kristdemokraterna röstade emot.

Beslutet betyder att nattklubbar i bland annat huvudstadsregionen, Österbotten och Egentliga Finland kan hålla öppet till småtimmarna, såvida de kräver covidintyg av sina kunder.

Efter att ändringen av smittskyddslagen godkänts av riksdagen ska den stadfästas av presidenten. Covidintyget tas i bruk vid midnatt mellan fredag och lördag, meddelar Social- och hälsovårdsministeriet på fredag kväll.

Intyget kan läsas i en applikation som är gratis att ladda ner. Den finns i Apples och Googles applikationsbutiker.

Demonstranter är rädda att demokratin sätts ur spel

I regnet utanför riksdagen samlades på förmiddagen demonstranter som protesterade mot ibruktagandet av covidintyget.

Det hotar demokratin, tyckte Sonja Lilja medan Peter Parikka ansåg att det är var och ens egen sak att besluta om man vill ta vaccin. Kravet på ett intyg leder till segregation.

Demonstranter motsätter sig coronapass - Spela upp på Arenan

Så här laddar du ner ditt covidintyg

Hur hittar man då sitt covidintyg? Lättast är det att ladda ner intyget i din mobil från webbplatsen kanta.fi.

Först loggar du in på sidan med dina bankkoder eller mobilcertifikat. Där letar du dig fram till länken "Gå till coronaintyg".

Genom att öppna länken får du fram en pdf-fil som du kan ladda ner på din mobiltelefon. Det går också att printa ut intyget om du hellre vill ha det i pappersform.

Artikeln uppdaterades 15.10.2021 klockan 19.05 med att intyget tas i bruk på lördagen och klockan 19.32 med information om applikationen.