Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland vill ordna fotbolls-EM 2025 med nordiska kollegerna: ”Har tillsammans alla förutsättningar att arrangera ett evenemang i världsklass”

Uppdaterad 15.10.2021 14:51.
Finland firar EM-plats.
Bildtext Finlands damlandslag är klart för EM 2022. Blir det hemma-EM 2025?

Om fyra år kan damernas fotbolls-EM spelas i Danmark, Norge, Sverige och Finland. Danmark var intresserat av att ordna turneringen ensam, men bestämde sig för att samarbeta.

Jesper Møller, som är ordförande för det danska förbundet, meddelade tidigare om planerna i dansk media. Nu bekräftar Bollförbundet att Finland finns med i ansökan.

Exakt hur många matcher som skulle spelas i Finland och var de skulle spelas är inte ännu bekräftat. Men Bollförbundets ordförande Ari Lahti vågar ändå utlova att evenemanget skulle "hålla världsklass".

– Att ge flickor och damer större chanser att delta har redan länge varit en av våra viktigaste målsättningar och den här ansökan stöder det på bästa möjliga sätt. Vi har samarbetat länge med de nordiska förbunden med en värdskapsansökan i sikte. Vi har alla förutsättningar att arrangera ett oförglömligt evenemang, säger han i ett pressmeddelande.

Utöver de fyra "stora" ska också Island och Färöarna stöda ansökan.

– Vi har alla samma värdegrund och målsättningar. Det här projektet är ett naturligt sätt att visa att vi jobbar på samarbetet på ett sätt som visar riktningen för hela Europa, säger utvecklingschef Heidi Pihlaja.

Finland arrangerade EM på egen hand 2009, Sverige stod värd för turneringen 2013.

Inget herr-EM

Samtidigt står det klart att det inte blir något herr-EM i Norden 2028. Orsaken är bristen på arenor som håller måttet.

– De nordiska förbunden har inte den arenakapaciteten som krävs för ett herr-EM, säger det svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Aftonbladet.

Arenakraven:

  • en arena som tar 60 000 åskådare

  • en arena, gärna två, som tar 50 000 åskådare

  • fyra arenor som tar 40 000 åskådare

  • tre arenor som tar 30 000 åskådare

Åtminstone två ansökningar finns på bordet. En turkisk ansökan samt en gemensam ansökan av Bulgarien, Grekland, Serbien och Rumänien. Om ett år bestäms det var turneringen 2028 arrangeras.

Fotbolls-EM 2024 ordnas i Tyskland.

Artikeln, rubriken och huvudbilden uppdaterad kl. 14.51 efter att Bollförbundet bekräftat att Finland också finns med i ansökan.