Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo slopar munskydd i skolor och daghem efter höstlovet - exponeringar på restaurang i Karis och skola i Sjundeå

En sjundeklassare på lektion
Bildtext Skolelever i Lojo behöver inte använda munskydd efter höstlovet.

I Lojo behöver man inom småbarnspedagogiken, i skolor och läroanstalter inte längre ha munskydd efter höstlovet.

Den allmänna rekommendationen om användning av munskydd för elever och personal tas bort efter höstlovsveckan, det vill säga från den 25 oktober, skriver Lojo stad på sin webbplats

Institutet för hälsa och välfärd, THL, anser att risken för att smittas av coronavirus i dessa lokaler är liten och därför finns det längre inget behov av att ge en allmän rekommendation om användning av munskydd. 

Lojo stad påminner ändå på sin webbplats att trots att den allmänna rekommendationen om munskydd tas bort, så rekommenderas användning av munskydd inomhus på offentliga platser om man inte har fullt vaccinationsskydd eller inte har haft coronavirusinfektion för mindre än sex månader sedan.  

Munskydd rekommenderas också inomhus där många personer vistas nära varandra.  

Lojo erbjuder fortfarande gratis munskydd i skolorna och läroanstalterna samt inom småbarnspedagogiken. 

45 exponerade i skola i Sjundeå

Raseborgs stad meddelar att personer som besökt restaurang Club 18 i Karis natten mellan lördag och söndag den 9-10 oktober från midnatt till klockan 3 på morgonen kan ha exponerats för coronaviruset. 

I Sjundeå har en massexponering skett i Sjundeå svenska skola. En person har insjuknat i covid-19 och exponeringen har skett den 12-13 oktober. 

Cirka 45 personer är exponerade och kontaktas i dag (15.10).