Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Klarsignal för regeringsförhandlingar i Tyskland – socialdemokrater, gröna och liberaler beredda att fortsätta samtalen

Från 2021
Uppdaterad 15.10.2021 15:28.
En äldr flintskallig man i kostym framför plakat med klimatslagord.
Bildtext Socialdemokraternas Olaf Scholtz Anlände till förhandlingarna med de andra partierna i Berlin tidigare på fredagen. Partierna har bland annat kommit överens om ett utökat klimatskydd.

I Tyskland föreslår ledningen för socialdemokraterna, De Gröna och liberalerna att partierna nu ska inleda egentliga regeringsförhandlingar. Innan förhandlingarna kan komma i gång måste saken ännu godkännas av en större krets inom partierna.

Efter flera veckor av regeringssonderingar vill socialdemokraterna, De Gröna och liberala FDP nu gå vidare i försöken att bilda en regering.

Partiledarna meddelade under fredagen om att man inom sina respektive partier kommer att rekommendera att gå vidare med regeringsförhandlingarna.

Enligt socialdemokraten Olaf Scholz, som leder förhandlingarna, har man också kommit överens om en gemensam text som utgör grunden för de fortsatta förhandlingarna.

I texten ska man enligt Scholz bland annat ha kommit överens om ett utökat klimatskydd.

Nyhetsbyrån Reuters, som har sett texten, skriver att Tyskland bland annat ska avstå från kolkraften redan år 2030 och inte först 2038 som hittills planerat. Man vill också gå in för åtgärder som försnabbar utbyggnaden av vind- och solenergi.

FDP-chefen Christian Lindner betonade att samtalen hittills har förts i mycket konstruktiv anda och han nämner stödet bland befolkningen som en av de bidragande faktorerna.

En koalition mellan de tre partierna ses enligt opinionsundersökningarna som det bästa alternativet för Tyskland just nu.

Att det verkligen kommer till regeringsförhandlingar är ändå i det här skedet inte helt klart. Rekommendationen att inleda förhandlingar måste nu behandlas inom partierna.