Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skolbarnen i Borgå och Sibbo kan skippa munskydden efter höstlovet

Från 2021
Ett ljusblått munskydd ligger i gräset.
Bildtext Sibbo- och Borgåelever kan snart skippa munskyddet i skolan.
Bild: Mia Sivula

Sibbo och Borgå slopar munskyddsrekommendationen i skolorna efter höstlovet, från och med måndagen den 25 oktober.

Både Sibbo och Borgå meddelade på fredagen att man kommer att lätta på munskyddsrekommendationerna både i grundskolan och på andra stadiet.

Bakgrunden är de nya rekommendationerna och anvisningarna som undervisnings- och kulturministeriet (UKM) och Institutet för hälsa och välfärd (THL) har utfärdat. Huvudstadsregionens coronakoordinationsgrupp har fattat ett liknande beslut.

Både Sibbo och Borgå rekommenderar ändå att man använder munskydd inomhus vid tillfällen då man är i samma utrymme som många andra personer, särskilt om man inte har fullt vaccineringsskydd.

Den som vill kan fortsätta använda munskydd och sådana kommer fortfarande att finnas tillgängliga både i Sibbo och i Borgå. Att beakta god handhygien är fortfarande viktigt.

"Om antalet smittfall plötsligt börjar öka i en enskild läroanstalt eller skola kan det vara motiverat att rekommendera användning av munskydd tills läget blir lugnare", konstaterar Borgås bildningsdirektör Sari Gustafsson i stadens pressmeddelande.

Inte heller personalen behöver bära munskydd

Munskyddsrekommendationerna för personalen lättas också. Sibbo rekommenderar att de anställda i fortsättningen följer den allmänna rekommendationen om användning av munskydd och använder munskydd med tanke på situationen.

Också Borgå slopar skyldigheten att använda munskydd för undervisningspersonalen och annan personal i småbarnspedagogiken och skolorna.

Borgås social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen påminner om vikten av att unga vaccinerar sig mot coronaviruset nu när munskyddsrekommendationerna i skolorna lättas.

Sibbo meddelar att man kommer att sluta rapportera om coronafall och exponeringar som konstaterats i läroanstalterna och daghemmen, om smittsituationen inte avsevärt påverkar utbudet av kommunens tjänster.

Fram till nu har kommunen informerat i händelse av att en hel undervisningsgrupp eller barngrupp eller ett ännu större antal personer har försatts i karantän. Även på nationell nivå ligger tyngdpunkten inte längre på att följa upp antalet fall och exponeringar och därför anses det inte längre nödvändigt att rapportera om smittfallen i läroanstalterna och daghemmen.

Diskussion om artikeln