Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mellersta Finland röstade ner Aster - hela upphandlingen av patientdatasystemet faller

Från 2021
Uppdaterad 15.10.2021 17:27.
En sjukhusbyggnad. Mörka moln på himlen.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Nu begravs patientdatasystemet Aster. Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt har nu röstat för att inte gå vidare med systemet, och det innebär att också Vasa sjukvårdsdistrikt nu är tillbaka på ruta ett vad gäller patientdatasystem.

Som väntat röstade Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt idag för att inte gå vidare med amerikanska Cerners klient- och patientdatasystem. Beslutet i sjukvårdsfullmäktige var enhälligt.

Det här innebär vägs ände för Aster också i Vasa sjukvårdsdistrikt. Upphandlingen av systemet skulle göras tillsammans med sjukvårdsdistrikten i Mellersta Finland, Södra Savolax och Norra Karelen.

Man i övre medelåldern iklädd skjorta och kavaj står utomhus och tittar in i kameran. I bakgrunden grön gräsmatta och fasaden av ett betonghus.
Bildtext Hans Frantz, styrelseordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Hans Frantz (sfp), styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt, är inte överraskad.

- Motståndet har varit tydligt redan en tid, säger han.

Det var i slutet av augusti som en hel del kritiska röster började höjas mot Aster -systemet. I Mellersta Finland gick den största ägarkommunen Jyväskylä överraskande ut med skarp kritik mot de ökande kostnaderna för systemet, med resultatet att Jyväskylä stadsfullmäktige röstade emot hela upphandlingen. Det här ledde sedan till fredagens enhälliga beslut i Mellersta Finlands sjukvårdsfullmäktige att avbryta upphandlingen.

"Mycket jobb har redan gjorts"

Asterprojektet har de senaste månaderna fått skarp kritik på grund av ökande kostnader. Nu landar notan för Vasa sjukvårdsdistrikts del på ungefär nio miljoner euro.

- Mycket jobb har redan gjorts för att ta i bruk det här systemet och mycket pengar har gått åt, säger Frantz.

För Vasa sjukvårdsdistrikt återstår ännu att formellt avbryta också sin del av upphandlingen. Hur man sedan ska gå vidare är inte klart.

- Nu måste vi se framåt och inte stanna upp, säger Eva-Maria Strömsholm (sfp), nyinvald medlem i sjukvårdsfullmäktige.

En leende kvinna ser in i kameran
Bildtext Eva-Maria Strömsholm.
Bild: Moa Mattfolk/Yle

Hon hoppas att man snabbt kommer igång med en ny upphandlingsrunda men att man i den i högre grad tar personalens åsikter i beaktande.

- Nu gäller det att jobba vidare i positiv anda, säger Strömsholm.

Patientdatasystemet Aster skulle enligt planerna ha tagits i bruk 2024.

Diskussion om artikeln