Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Researrangörer i Västnyland ser ljuset i tunneln: ”Jag har varit med om tidigare pandemier, tsunami, askmoln och flygstrejker och jag tänker klara covid-19 också”

Från 2021
ett terassområde med palmer och blåvitrandiga solstolar på en festival
Bildtext Både lokala researrangörer och turistmålen här hemma och utomlands har drabbats hårt av coronarestriktionerna. Nu har folk ändå börjat resa igen och många väljer för säkerhets skull att boka resor via resebyråer.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Resor utomlands börjar ta fart igen. Researrangörer i Raseborg och Hangö märker att folk bokar resor via dem, men än så länge är det i ganska liten skala.

– Egentligen började bokningarna i början av september och faktiskt med nya kunder som inte vill ta resor via nätet, säger Hilkka Lindqvist.

Hon är företagare vid resebyrå Matkahaukka i Karis och har 30 års branscherfarenhet.

– Fortfarande kan det bli ändringar i flygbiljetterna, de kan bli annullerade och fortfarande är det svårt att komma fram till flygbolagen, förklarar Hilkka Lindqvist orsaken till att hon fått nya kunder i sådana som tidigare bokade sina resor själva.

Flygplan
Bildtext Många har säkert erfarenhet av hur svårt det var att nå flygbolag för att avboka eller boka om biljetter när coronaviruset lamslog hela Asien och Europa.

Bland kunderna märks yngre resenärer och personer från orter utanför Västnyland.

– Så jag är glad, jätteglad, säger Hilkka Lindqvist som minns dagen då det blev stopp på allt resande.

– Den 16 mars 2020 kommer jag väl ihåg. Den dagen permitterade jag min personal, det fanns inga andra val. Sedan startade rumban med att annullera, betala tillbaka, ändra och betala tillbaka igen. Sedan den dagen har jag arbetat ensam.

Hennes personal är fortfarande permitterad.

Om jag säger rakt ut så har det varit jävligt!

― researrangör Hilkka Lindqvist om pandemitiden

– Så mycket arbete finns det inte, jag kan inte betala lön, konstaterar Hilkka Lindqvist.

Pandemin har varit tung för Lindqvist.

– Om jag säger rakt ut så har det varit jävligt! Men jag har varit med så länge att jag har varit med om alla tidigare pandemier som sars och mers, tsunami, askmoln och varje år är det flygbolag eller personal som strejkar. Så har jag klarat dem så tänker jag klara covid-19 också.

En get ser på folk som solar på en strand i Kreta
Bildtext Den här sommaren har Hilkka Lindqvist bokat resor till västnylänningar som rest till Kreta.
Bild: Nicolas Economou / AOP

Lindqvist har jobbat på resebyrån alla dagar. Vissa dagar har hon haft besök av kunder som vill kolla att hon fortfarande finns kvar, andra dagar har hon varit helt ensam.

– Jag har haft jobb hela tiden trots att jag inte kunnat betala lön till mig själv.

De flyg, båtbiljetter, hotell eller paketresor som Hilkka Lindqvist har bokat mest gäller resor till Åland och Sverige. Hon har också bokat resor till Finland för svenskar som vill komma hit.

– Från den här sommaren har jag också bokat resor till Kreta, men de tar snart slut. Nu bokar jag resor för nästa sommar.

Hilkka Lindqvist har också bokat resor till Thailand, Brasilien och Maldiverna.

Många hugade resenärer har vänt sig till henne med frågor kring coronapandemin och säkerhet.

– Jag har själv erfarenhet av resande nu, plus att jag inte är så ung flicka längre. Folk litar på mig och hur jag gjort. Jag får nog vara helpdesk i mångt och mycket.


Gruppresor till Sverige och Estland

Också gruppresor med buss börjar komma i gång säger Marcus Friman som är verkställande direktör vid företaget Frimans Resor i Hangö.

– Vi har försökt sälja lite och vissa produkter har gått riktigt bra åt. Så småningom, i december, ska vi också försöka med resor till Sverige och till Estland, säger Marcus Friman.

Det har varit tuffa tider för Frimans Resor. Personalen har varit permitterad och det är nog vd:n som tillsvidare svarar i telefonen när man ringer till företaget.

– Omsättningen har varit mer eller mindre på noll i ett och ett halvt år. Man märkte bra i mitten av mars 2020; på några dagar började avbokningarna välla in. Efter det försökte vi ordna några resor i fjol somras, men de blev ju alla avbokade.

Nu börjar det ändå se ljusare ut.

I somras ordnade företaget de första skärgårdsresorna med övernattningar.

– De blev alla slutsålda, så i sakta mak kommer gruppresorna i gång igen, säger Marcus Friman.

ett barn tittar på måsarna från en klippa vid havet.
Bildtext Så här lugnt var det i Åbolands skärgård i maj 2020, men den här sommaren har det varit fullbokat på många hotell. En orsak är att Skärgårdens ringväg firade 25 år.

Kundgruppen är främst svenskspråkiga pensionärer från Nyland, men bokningar kommer från hela Svenskfinland.

Det är roligt att vi får respons hela tiden och att annonserna når fram. Det känns bra, men vi ska ännu inte ropa hej!

― Researrangör Marcus Friman om ökat intresse för resande

Marcus Friman tror ändå att det dröjer till våren 2022 innan gruppresorna kommer i gång på allvar, med lite längre resor lite längre bort.

– Det är roligt att vi får respons hela tiden och att annonserna når fram. Det känns bra, men vi ska ännu inte ropa hej, det finns risk att läget ändrar, men vi ska hoppas i alla fall.