Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nationalkonservativa Ekre förutspås rekordbra resultat i de estniska kommunalvalen – väntas locka fler ryskspråkiga och unga än tidigare

Från 2021
Tre Ekre-politiker samtalar med varandra på ett hotell i Hapsal.
Bildtext Hardi Rehkalt, Meelis Malk och Toomas Vallimäe - konservativa lokalpolitiker i västra Estland.
Bild: Gustaf Antell

Kommunalvalet i Estland handlar för en gångs skull om lokala frågor, men det finns också viktiga nationella trender som kan få betydelse på längre sikt. Svenska Yle har satt sig ner med några lokalpolitiker från nationalkonservativa Ekre för att diskutera partiets höga opinionssiffror.

Kommunalvalet på söndagen kan bli en framgång utan like för nationalkonservativa Ekre.

Partiet verkar ha ökat sitt stöd bland både unga och ryskspråkiga, två grupper som de hittills har haft svårt att nå.

Ekre ligger jämt med nyliberala Reformpartiet i toppen på de nationella galluparna, båda har ett understöd på knappt 25 procent.

En penna med texten "Vi älskar Estland!" (på estniska).
Bildtext "Vi älskar Estland!" - Ekres viktigaste valslogan just nu.
Bild: Gustaf Antell

Tre optimistiska män i bästa medelåldern sitter framför mig i Hotell Kongos källarrestaurang i staden Hapsal i västra Estland.

Hardi Rehkalt, är Ekres toppnamn i kommunen Lääne-Nigula 20 kilometer österut härifrån och Ekres distriktschef i Läänemaa.

Toomas Vallimäe är baptistpastor och Ekres borgmästarkandidat här i Hapsal.

Meelis Malk är luthersk pastor i Lääneranna kommun knappt 50 kilometer söderut och också han partiets toppnamn i sin kommun. 

Partiet är nytt men värderingarna är välrotade

– Ekre är populärt för att vi pratar som människor talar i vardagslivet, säger Toomas Vallimäe - på svenska. Andra politiker använder kanslispråk som människor inte förstår.

Meelis Malk betonar att Ekre är det parti som står upp för den estniska lokalbefolkningen och traditionella familjevärderingar.

– Ekre har varit konsekvent i sin politik sedan partiet grundades för snart tio år sedan och vi runt det här bordet har försvarat samma värderingar ännu längre än så, säger Malk.

Estniska Ekrepolitiker samtal kring ett bord.
Bildtext Rehkalt, Malk och Vallimäe diskuterar. "Konservativa idéer börjar komma tillbaka efter några år i skuggan", säger Malk och de andra håller med.
Bild: Gustaf Antell

– Ekre har stort stöd på landet, säger Malk, men intressant är att vi har bra kandidater också i universitetsstaden Tartu. Det visar att det finns intelligenta personer också i vårt parti.

Malk tillägger att han inte vill vara nedvärderande mot någon, utan att det finns intelligenta personer i alla läger, och smarta.

Traditionellt har Ekres stöd varit starkare bland de med lägre utbildning, äldre och män. Ekres motpol i estnisk politik är Socialdemokraterna.

– I Tallinn går socialdemokraternas globala brysselretorik hem, säger Malk, men här ställer de inte ens upp några kandidater alls. Det är fel, så ska inte ett parti fungera.

Många ryskspråkiga har hittat ett alternativ till Centerpartiet

– Jag kommer ihåg för ett par år sedan då arbetsmigration blev ett aktuellt ämne, säger Hardi Rehkalt. Då kände många ryssar här att ukrainare och andra slaver kom och tog deras jobb.

De lokala ryssarna upptäckte att invandrarna accepterade, och fick, lägre löner. Därmed konkurrerade de ut lokalbefolkningen inom vissa branscher.

– Det ledde till att många ryssar blev väldigt kritiska mot invandring, säger Rehkalt. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att de skulle vara så negativt inställda till sina egna brödrafolk.

Ekre har stort stöd på landet

Meelis Malk, präst och kommunalvalskandidat

En av nycklarna till Ekres opinionsframgångar är alltså att den ryskspråkiga minoriteten har upptäckt partiet.

Det här kommer att synas mest i Ida-Virumaa i nordöst, där 80 procent av invånarna talar ryska som modersmål.

Men också i Läänemaa, där andelen ryskspråkiga är bara knappt tio procent av befolkningen. I Hapsal, Lääne-Nigula och Lääneranna har Ekre chanser att öka sina fullmäktigemandat.

Lääneranna kommun är en ny kommun som bildades i samband med kommunreformen som trädde i kraft efter kommunalvalet 2017. Före det låg de stora kommunerna Lihula och Hanila i Läänemaa, men den nya kommunen Lääneranna hör idag formellt till Pärnumaa.

Men det är inte bara den negativa inställningen till invandring som lockar ryssarna, och unga män, till Ekre mer än förr.

Dels har många ryssar övergett Centerpartiet efter att den förre partiledaren Edgar Savisaar tvingades från makten år 2016. Han ersattes av Jüri Ratas, som inte är lika populär bland ryssarna.

Som mest hade Savisaars Centerparti över 80 procents stöd bland Estlands ryssar, idag ligger det kring 50 procent.

Och dels är ryssarna konservativa när det gäller familjefrågor.

– Familjen är en viktig faktor, säger Toomas Vallimäe. Vi talar alltid om att en familj har en man och en kvinna och så vill vi höja barnbidraget rejält så att vi får fler starka familjer i Estland.

Enligt Vallimäe och Ekre är familjen hela samhällets viktigaste grundsten.  

Vi ester är färre än en miljon - vad händer med oss om vi, så att säga, tar in en miljon invandrare?

Toomas Vallimäe, borgmästarkandidat i Hapsal

Vallimäe berättar att det satt många ungdomar i publiken under den sista valdebatten. Han fick skriva flera autografer efteråt, vilket kändes uppmuntrande.

"Vem som helst kan säga att ungdomen kommer till oss"

I Hapsals berömda slottspark möter jag Reformpartiets borgmästarkandidat, 25-åriga Roger Tibar.

– Det är säkert sant att det finns unga som stöder Ekre, men det är alltid lätt att säga att man har ungdomens stöd, säger han. Jag tror inte att de unga här i Hapsal avgör valet till deras fördel.

Nationellt är Ekre för tillfället alltså Reformpartiets, premiärminister Kaja Kallas parti, största konkurrent. I Hapsal är de två partierna i opposition.

– Jag måste säga att Ekre är det parti som är lättast att diskutera med, säger Tibar. De är rejäla och vi har hittat varandra.

Roger Tibar i slottsparken i Hapsal.
Bildtext Roger Tibar framför Hapsals slott. Slottet är nästan 800 år äldre än han. Tibar var fyra år gammal då stadens nuvarande borgmästare tog makten i Hapsal.
Bild: Gustaf Antell

Tibar säger att Ekre nationellt är ett annorlunda parti än det som han ser på lokal nivå.

– Jag jobbar gärna ihop med dem för att fälla den nuvarande koalitionen som styr Hapsal. De politikerna håller sig mer undan.

Överlag anser både Tibar och de Ekre-politiker jag träffar att lokalpolitik fungerar på ett annat sätt än politiken på nationell nivå.

– Här sätter vi oss runt samma bord och löser problemen tillsammans, säger Tibar.

Ekre är sannerligen ett nationalkonservativt parti

Meelis Malk säger att också han, precis som Vallimäe, har märkt hur unga visar större intresse för Ekre än förr.

Den estniska staden Hapsals strandpromenad.
Bildtext Hapsals strandpromenad.
Bild: Gustaf Antell

– Vi märker tydligt att nationalismen stiger bland ungdomen, säger Malk. Här emellan var den skendöd eller försvunnen. Jag talar om patriotisk fostran och nationskänslan - vårt land, våra regler.

Han tror att Ekre har bidragit till den ökande nationalismen.

Vad tycker du om att också högerextrema ungdomar stöder Ekre?

– Det är inte så överraskande, någonstans måste de ju få plats. Bättre att de söker sig till oss än att de inte har någon hemvist alls, säger Malk.

Hapsals paradgata uppriven för vägarbete.
Bildtext Hapsals huvudgata renoveras som bäst. Länge såg det ut som om den regerande koalitionen mellan borgmästare Urmas Sukles valförbund och Centerpartiet kunde förlora valet på grund av problem med bygget, men nu ser åtminstone Sukles ut att bli återvald. Ekre hoppas snarast på att ta Centerns plats i en större koalition. Ekre har 3 av 25 mandat i nuvarande fullmäktige. I bästa fall kan partiet få två nya mandat.
Bild: Gustaf Antell

Jag frågar Malk, Rehkalt och Vallimäe vad de tycker om att jag brukar beskriva Ekre som ett nationalkonservativt parti.

– Det är helt rätt, utan tvekan, svarar de alla. Vi är nationalkonservativa.

Vallimäe påpekar ändå att orden national- och nationalist ofta tolkas fel.

Meelis Malk och Toomas Vallimäe.
Bildtext Malk och Vallimäe.
Bild: Gustaf Antell

– Några ser oss som ett nytt Hitler-parti, men det är inte normalt av dem, säger Vallimäe. I Estland bor 1,3 miljoner människor och vi ester är färre än en miljon.

Vallimäe tycker att Estland måste försvara sig mot invandring, speciellt från länder utanför den närmaste kultursfären dit Norden och de andra baltiska länderna hör.

Han tar som exempel en fras som används mycket inom Ekre, att en miljon muslimer vill kan komma hit.

– Vi känner att det kan komma islamister hit, det vill vi inte. Vi ser problem i Amerika och Västeuropa som vi inte vill ha.

Den estniska staden Hapsals centrum.
Bildtext Hapsals centrum. Hapsal stad har 12 000 invånare, varav 10 000 bor i centralorten.
Bild: Gustaf Antell