Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det här gäller för det nya covidintyget – myndigheterna informerade

Från 2021
Uppdaterad 15.10.2021 22:22.
Tv-nytt förklarar det nya covidintyget - Spela upp på Arenan

EU:s digitala covidintyg börjar användas i Finland. Social- och hälsovårdsministeriet listar de regler som gäller för intyget.

Huvudprincipen är att covidintyg kan användas i situationer och lokaler som omfattas av restriktioner.

Covidintyget kan krävas till exempel på restauranger och nattklubbar, vid offentliga evenemang, i gym, simhallar och på dansställen, nöjesparker, lekparker inomhus och på museer.

Det här gäller för områden med coronarestriktioner, det vill säga huvudstadsregionen, Egentliga Finland, Satakunta, Österbotten och Päijänne-Tavastland.

Covidintyg kan krävas av 16-åringar och äldre.

Vill hindra covid-19 av utländskt ursprung

Samtidigt fortsätter inresebestämmelserna att gälla. Myndigheterna vill förhindra att covid-19 av utländskt ursprung sprids i Finland.

Personer som anländer till Finland ska visa upp intyg över att de har haft covid-19 inom de sex senaste månaderna eller fått full vaccinserie mot covid-19. Rätt till inresa har också de som före ankomsten tagit ett tillförlitligt covid-19-test med negativt resultat.

Skyldigheten att visa upp intyg eller testa sig gäller inte personer som under de senaste 14 dygnen före ankomsten till Finland vistats endast i ett land eller område med låg incidens.

Så här laddar du ner ditt covidintyg

Hur hittar man då sitt covidintyg? Lättast är det att ladda ner intyget i din mobil från webbplatsen kanta.fi.

Först loggar du in på sidan med dina bankkoder eller mobilcertifikat. Där letar du dig fram till länken "Gå till coronaintyg".

Genom att öppna länken får du fram en pdf-fil som du kan ladda ner på din mobiltelefon. Det går också att printa ut intyget om du hellre vill ha det i pappersform.