Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Krögare och studerande ser fördelar med covidintyg

Från 2021
Mobiltelefon med EU:s coronaintyg på skärmen. Intyget kan laddas ner i mobilen från webbplatsen kanta.fi.
Bildtext Intyget kan laddas ned i mobilen från webbplatsen kanta.fi.
Bild: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Riksdagen godkände på fredagen systemet med covidintyg. Beslutet innebär bland annat att nattklubbar i huvudstadsregionen, Österbotten och Egentliga Finland kan hålla öppet till småtimmarna om de väljer att kräva covidintyg av sina kunder.

Verkställande direktören för Fondis och Fontana i Vasa Susanna Tuohiniemi säger att restriktionerna blir mycket lättare när man tar i bruk passet.

Tuohiniemi säger att nattklubben Fontana i och med covidintyget får ha normal kundkapacitet, vilket betyder att nattklubben kan ta in över 700 personer jämfört med ungefär 350 hittills.

Vd Susanna Tuohiniemi om covidintyget: Restriktionerna blir mycket lättare - Spela upp på Arenan

Hittills har dansgolven på grund av restriktionerna varit fyllda med stolar eftersom det är obligatoriskt att alla har en egen sittplats.
– En stor fördel med covidpasset är att vi får ha utskänkning till fyra på morgonen jämfört med nuvarande restriktioner som är till midnatt, säger Tuohiniemi.

Också studerandena Niklas Grönholm och Julia Liewendahl välkomnar det nya intyget. Grönholm säger att han är försiktigt positiv och Liewendahl säger att det är värt att testa en sådan här sak som gör det möjligt att öppna upp samhället.

Båda två tror att de kommer att visa upp intyget när de besöker en nattklubb, bar eller studentfester.

Vasastuderande anser att covidintyget ökar tryggheten - Spela upp på Arenan

– Jag visar gladeligen upp mitt coronapass, säger Liewendahl.

Både Liewendahl och Grönholm anser att tryggheten ökar i och med passet.

– Det blir kanske tryggare att vara på evenemang och man vet att det finns folk som är vaccinerade här, eller att de av andra orsaker får vara på plats, säger Grönholm och Liewendahl instämmer.